Rajčica, paradajz, pomi...
Najprije je služila kao začin, a koristili su je i travari kao lijek. Tek unazad 200 godina rajčica je pronašla svoje mjesto u kuhinji. Gledano s botaničke strane, rajčica je voće, no s kulinarskog se stajališta tretira kao povrće.
Rajčica ili paradajz je povrće iz porodice pomoćnica, porijeklom iz Južne Amerike. Ima velik broj različitih sorti, koje se razlikuju po visini (od 20 cm do 2 metra), po boji (crvena, ružičasta, bijela, crna, zelena, žuta, narančasta, tigrasta), te po obliku ploda (okrugli, ovalni, kruškoliki, duguljasti, naborani…).
Razlikuju se i po izgledu lista, cvjetovima te načinu rasporeda plodova. Ako uzgajate više vrsta rajčica, primijetiti ćete i da nisu sve istog okusa – neke su slađe, neke slanije, neke sočnije, neke vodenaste.
Rajčica - lijek
Rajčica je bogata C vitaminom, vitaminima B skupine te vitaminom
A. Dobro je poznat i likopen kojim obiluje ovo slavno povrće i
znanstvenici ga drže vrlo važnim u prevenciji karcinoma. Likopen
ima najjače antioksidativno djelovanje od svih karotenoida
prisutnih u namirnicama, dvostruko snažnije od beta-karotena i
deset puta snažnije od alfa-tokoferola u neutraliziranju
slobodnih radikala.
Nekoliko objavljenih epidemioloških studija pokazuje vezu između
prehrane bogate rajčicom i pojave nekih oblika karcinoma i
kardiovaskularnih oboljenja. Smanjenje rizika oboljenja od
karcinoma od 35% povezano je s konzumiranjem 10 ili više
serviranja proizvoda rajčice tjedno. Likopen u proizvodima
rajčice ima mnogo veću iskoristivost nego u svježoj rajčici uz
prisustvo masti, primjenu topline te količinu i prisustvo drugih
karotenoida poput beta -karotena.
Rajčica obiluje i mineralima te se drži poželjnom za dobar rad
mišića. Pravi je rudnik kalija, bogata je kalcijem, a sadrži i
poželjne količine cinka, magnezija, fosfora i bakra te druge
dragocjene elemente.
Uz veliku antioksidacijsku moć i obilje karotena, rajčica je
pravi čistač organizma. Primjenjuje se u pripremi prirodnih maski
za tijelo te umiruje upalne procese. I zato rajčica naprosto
ozdravljuje.
Rajčica ne sadrži oksalnu
kiselinu, pa u njoj mogu uživati i oboljeli od reume i upale
zglobova. Ona povećava i izlučivanje vode iz organizma, dobro
djeluje na srce i krvotok, regulira probavu i snizuje krvni tlak.
Bogata je pektinima i mnogim organskim kiselinama koje potiču
tek, aktiviraju probavne procese i sprječavaju negativno
djelovanje bakterija.
Ujedno je dobro naglasiti da se rajčica slaže s većim brojem
povrća te mladim i mekim sirevima, što jamči dobar i
niskokaloričan obrok. Tako možete biti i siti i lijepi.
Ljepota dolazi od obilja vitamina i minerala te ostalih
ljekovitih tvari koje su pohranjene u plodu crvene
rajčice. Ključni sastojak koji rajčicama daje crvenu boju
ujedno bi mogao biti i ključ muške plodnosti, tvrde znanstvenici
iz američkog Centra za reproduktivnu medicinu u Clevelandu. Oni
su analizirali 12 prijašnjih studija za neplodnost te utjecaj
likopena na kvalitetu sperme, piše Daily Mail.
Redovito jedenje rajčica, kao i uzimanje nadomjestaka likopena u
prehrani, poboljšava kvalitetu sperme i ubrzava kretanje
spermija. U nekim slučajevima oštećenja spermija može povećati
njihov broj i do 70 posto, ističu znanstvenici.
Također,
pokazalo se da ljudi koji svakodnevno konzumiraju rajčicu ili
pripravke od rajčice imaju veću otpornost na štetno djelovanje
sunčevih zraka.
Znanstveno je dokazano da je udio flavonoida za
97% veći u organski uzgojenoj rajčici nego u plodu koji se uzgaja
na konvencionalan način.
Pulpa rajčice je dobro sredstvo za
njegu masne kože, narezani plodovi odlični su za obloge kao prva
pomoć kod opeklina.
Rajčica ima nisku energetsku vrijednost -
samo 2 kcal na 100 grama, što je čini odličnom namirnicom za
mršavljenje.
Rajčica je bogata kalijem, fosforom, magnezijem,
kalcijem. Obiluje vitaminima K, B1, B6, B3, niacinom, folnom
kiselinom, vitaminom C, a najviše ima karotena (provitamina
A).
Kako uzgojiti rajčice u loncu na
balkonu
Da biste bili ponosni vlasnici rajčica ne morate imati vrt.
Dobra vijest je da rajčice uspijevaju i na balkonu! Žao mi je
da mi je ajfon pao u vodu pa vam ne mogu slikati svoje rajčice na
terasi...
Jedini uvjet je da vaš balkon
ima puno sunca i možete ubirati plodove rajčica cijelo ljeto!
Prije nego se odlučite za sadnju rajčica na balkonu, raspitajte
se koja vrsta najbolje uspijeva na balkonu.
Naprimjer, sorta
imena Minibel namijenjena je za sadnju na malom prostoru – poput
balkona. Te imam ja. A kako tek izgledaju!!! Ta vrsta izraste do
oko 50 cm visine. Plodovi su joj sitni i ukusni.
Odredite u
koje posude ćete saditi rajčice. Najbolji su lonci od plastike
ili stakloplastike. Zemljani lonci nisu dobri jer kradu vodu
namijenjenu rajčici.
Vodite računa da je lonac u koji
ćete posaditi rajčice dovoljno dubok. Dubina od 10 cm je
apsolutni minimum, a 20 super.
Kada ste odabrali lonac, morate se pobrinuti za drenažu.
Rajčica će vrlo brzo istrunuti ako je cijelo vrijeme u mokrom
tlu. Većina kupljenih lonaca ima već unaprijed izbušene rupe na
dnu.
Ako vaš lonac to nema, izbušite sami nekoliko
rupica.
Lonac napunite kvalitetnim kompostom i zemljom te u nju zasadite
rajčice. Kada biljka počne rasti, zabodite uz nju drveni kolac i
zavežite je uz kolac. Kolac će pomoći vašoj biljci da održi
stabilnost i ravnotežu.
Rajčice redovno
zalijevajte. Kako ćete znati kada je vrijeme za
zalijevanje? Stavite prst u zemlju, ako su prva 2 cm zemlje suha,
vrijeme je za zalijevanje.
Rajčicu je potrebno povremeno
nadohranjivati da bi dala što bolji urod. Svaki put kada
rajčicu zalijete vodom isprat ćete i određenu količinu hranjivih
tvari iz zemlje. Rajčicu nadohranite jednom mjesečno.
Uzgojem
rajčice u loncu izbjeći ćete mnogobrojne bolesti koje ih napadaju
iz zemlje.
Ako rajčicu sijete u loncu, posadite je kada
prestane opasnost od mraza i noćna temperatura se popne iznad 10°
C.
Ja sam svoju posadila u ožujku i već je jedem!
A.D.Brkić