Rajčicu treba što češće imati na jelovniku

Objavljeno 14.06.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Rajčica je ne samo ukusna niskokalorična namirnica, nego je i bogata nizom za organizam vrlo korisnih i potrebnih tvari.

Rajčica je dragocjeni izvor vitamina, prije svega vitamina A te mineralnih soli, posebice kalija, minerala koji ulazi u sastav stanica.


Konzumiranjem rajčice brzo se nadoknadi gubitak minerala kod pojačanog znojenja. Kora rajčice vrlo je bogata jednom posebnom tvari - likopenom, koji joj daje tipičnu boju, a ima snažno antioksidantno i antikarcenogeno svojstvo. Ona štiti organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala, poboljšava čišćenje organizma i izbacivanje toksičnih tvari, a pomaže i održavanju prave kiselosti organizma jer sadrži organske kiseline.

Posebno se često koristi u mediteranskoj prehrani koja slovi kao jedna od najzdravijih prehrana. Rajčicu u svim oblicima, svježu, sušenu ili konzerviranu dobro je što češće imati na jelovniku bilo kao dodatak jelima ili kao zasebno jelo.

Unos rajčice u jelovnik djeteta treba početi u dobi od 10-12 mjeseci dodatkom malih količina rajčice u umaku za tjesteninu ili drugim jelima.

Rajčica je odlična namirnica i za djecu, međutim, zbog sadržaja histamina rajčica može izazvati tzv. pseudoalergiju imunološkog sustava, pa je potrebno odložiti uvođenje rajčice u prehranu djece koja su sklona pojavi alergije. Unos rajčice u jelovnik djeteta treba početi u dobi od 10-12 mjeseci dodatkom malih količina rajčice u umaku za tjesteninu ili drugim jelima. Za dječju prehranu treba koristiti samo zrele crvene rajčice.

Iako nije ista kao svježa, konzervirana rajčica sadrži osnovne prehrambene karakteristike i ostaje dobra namirnica. Nešto je kaloričnija, npr. 100 grama pasirane rajčice sadrži oko 28 kalorija, a svježe samo 19 kalorija, ima nešto više natrija, ali i povećanu efikasnost likopena (antioksidantna), koji se bolje resorbira iz prerađenih proizvoda podvrgnutih toplinskom učinku nego iz svježe rajčice.

Krem juha od rajčice

Sastojci

  • 1 žlica maslaca ili margarina
  • 2 žlice cjelovitog brašna
  • 1 ¾ šalica kondenziranog nemasnog mlijeka
  • 3 šalice soka od rajčice ili povrća
  • ¼ šalice rajčice u tubi
  • sol i papar po okusu
  • svježi ili suhi origano ili bosiljak po ukusu

Priprema

Otopite maslac na laganoj vatri, dodajte brašno i 2 minute miješajte na laganoj vatri. Postupno dodajte mlijeko i nastavite kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje, sve dok se tekućina ne zgusne.Dodajte sok, rajčicu iz tube i začine te miješajte dok tekućin ne postane jednolična. Uz često miješanje nastavite kuhati na laganoj vatri 5 minuta.

Juhi po izboru možete dodati 6 žlica svježeg sira ili 2 žlice parmezana ili jednu žlicu pšeničnih klica.

Izvor: www.vitamini,  Što očekivati u trudnoći, Heidi E. Murkoff, Arlene Eisenberg, Sandee E. Hathaway

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Rajčica štiti organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala, poboljšava čišćenje organizma i izbacivanje toksičnih tvari, a pomaže i održavanju prave kiselosti organizma jer sadrži organske kiseline.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing