Rano učenje

Objavljeno 16.04.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Mnoge vještine koje će vašoj bebi pomoći da preživi razvijaju se već u maternici.

Sisanje

Jedan od najvažnijih refleksa koje će vaša beba razviti je sisanje, koje može početi već sa 11 tjedana. Sve što je otprilike veličine bradavice, kao što su prsti, izazvat će pokušaj da sisa. Ultrazvučni pregledi pokazali su da bebe najradije sišu palac, i to će ujedno odrediti hoće li beba biti dešnjak ili ljevak. Sisanje palca umiruje vašu bebu, ali joj i jača mišiće obraza i čeljusti.

Nakon otprilike 20 tjedana razvijaju se živčane stanice koje kontroliraju okuse, pa će vaša beba moći okusiti, mirisati, čuti, vidjeti i opipavati kad se rodi.

S otprilike 32 tjedna razvija se refleks koji će vašoj bebi pomoći da čvrsto primi bradavicu kad je budete dojili.

Hvatanje

Hvatanje je temeljno za preživljavanje. Vaša će beba razviti vrlo čvrst stisak u maternici i s 25 tjedana moći će stisnuti šaku i hvatati male predmete. Glavni izvor zabave u maternici bit će hvatanje vlasitog lica i tijela, pljeskanje ručicama, pa čak i igranje s pupkovinom.

Kada se rodi, prstima će hvatati (i to začuđujuće snažno) sve što joj dođe pod ruku. A ako je budete škakljali o stopalima, nožni će se prsti savijati kao da hvataju.

Preplašenost

Takozvani Moro ili refleks preplašivanja možda vuče svoje podrijetlo iz vremena kad su bebe bile u opasnosti od životinja grabežljivaca. Iznenadna buka ili dodir može izazvati da se noge, ruke i prsti rašire - a sve ćete to vjerojatno osjetiti! To može biti glasna glazba ili kad netko iznenadna dodirne vaš trbuh i uznemiri bebin svijet.

Taj refleks traje i kad se beba rodi: ona će instinktivno raširiti ruke i pokušati uhvatiti nešto stabilno - najčešće vaš prst! Refleks se obično povlači nekoliko mjeseci nakon rođenja.

Štucanje

Svi katkada štucamo, pa zašto ne bi i bebe? Uzrok štucanja nerođene bebe i dan danas je obavijen tajnom, ali neki istraživači vjeruju da je to razvoj refleksa koji prirema mišiće respiratornog sustava za disanje nakon rođenja. Sazam štucanja toliko je snažan da ga čak i vi možete osjetiti, ali ne stvara zvuk. To je zato što zvuk proizvodi iznenadna navala zraka  koji se zaustavi na glasnicama. U plućima bebe još nema zraka pa tako ni zvuka.

Međutim, možete biti sigurni da će uskoro u bebinim plućima biti dovoljno zraka da vrišti punim grlom.Tada će vam trebati i čepići za uši!

Izvor: Mama & beba

Autor: časopis Mama i Beba

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Jedan od znakova problema u razvoju i poremećaja središnjeg živčanog sistema može biti izostanak, slabo iskazivanje jednog ili više refleksa kao i njihovo predugo zadržavanje.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0