Raž - prijelazna žitarica
Raž sadrži malo glutena pa se preporučuje kao izvrsna žitarica za prijelaz na žitarice s glutenom.
Sirova zrna raži u 100 g sadrže: 11 g vode, 70 g ugljikohidrata, 15 g proteina i 2,5 g masti. Energetska vrijednost iznosi 335 kcal / 1400 kJ u 100 g.
Smatra se da raž potječe iz Turske ili Afganistana gdje još uvijek raste u divljini. Ta žitarica najsličnija je pšenici, ali sadrži vrlo malo glutena, stoga je dobra kao prijelazna namirnica sa žitarica koje ne sadrže gluten ka onima koje ga sadrže.
Raž je kao i ostale žitarice bogata mineralima, naročito kalijem, fosforom i magnezijam, te kao i ostale žitarice sadrži vitamine skupine B i vitamin E. Uz to raž je i odličan izvor mangana koji je zaslužan za održavanje živčanog sustava i apsorbciju drugih ključnih nutrijenata, vitamina skupine B, C i kolina. Ražene klice lako su probavljive i stoga preporučljiva hrana svima, osobito djeci.
Raž se preporučuje uvesti u dohranu od 8. mjeseca bebina života.
Izvor: Hrvatska udruga grupa za potporu dojenja (www.hugpd.hr)