Raž - prijelazna žitarica

Objavljeno 01.03.2011. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Raž sadrži malo glutena pa se preporučuje kao izvrsna žitarica za prijelaz na žitarice s glutenom.

Sirova zrna raži u 100 g sadrže: 11 g vode, 70 g ugljikohidrata, 15 g proteina i 2,5 g masti. Energetska vrijednost iznosi 335 kcal / 1400 kJ u 100 g.

Smatra se da raž potječe iz Turske ili Afganistana gdje još uvijek raste u divljini. Ta žitarica najsličnija je pšenici, ali sadrži vrlo malo glutena, stoga je dobra kao prijelazna namirnica sa žitarica koje ne sadrže gluten ka onima koje ga sadrže. 

Raž je kao i ostale žitarice bogata mineralima, naročito kalijem, fosforom i magnezijam, te kao i ostale žitarice sadrži vitamine skupine B i vitamin E. Uz to raž je i odličan izvor mangana koji je zaslužan za održavanje živčanog sustava i apsorbciju drugih ključnih nutrijenata, vitamina skupine B, C i kolina. Ražene klice lako su probavljive i stoga preporučljiva hrana svima, osobito djeci.

Raž se preporučuje uvesti u dohranu od 8. mjeseca bebina života.

Izvor: Hrvatska udruga grupa za potporu dojenja (www.hugpd.hr)

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Lokacija

3

Raž je dostupna u trgovinama zdrave hrane.
Sigurnost

4

Raž sadrži gluten pa je treba uvoditi oprezno.
Ukupni dojam

4

Raž je hranjiva namirnica koju se preporučuje uvoditi nakon 8. mjeseca života djeteta.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0