Razgovarajte s djecom o težini!

Objavljeno 01.04.2016. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Ako vaše dijete ima problema s težinom, vjerojatno ste nervozni pri pomisli na razgovor s njim o tome.

Možda često dvojite između toga da kažete: "Taj bi ti desert mogao biti previše" ili da šutite, iako osjećate da biste svakako trebali nešto reći. Imate li kćer, jamačno se brinete kako bi je razgovor o svemu tome mogao potaknuti da se srami svojeg tijela, da postane opsjednuta njime i vjerojatno razvije poremećaj pre­hrane, ili bi mogao nanijeti nepopravljivu štetu nje­zinu samopouzdanju.

Ne dopustite da vas ove brige odagnaju od razgo­vora. Najprije valja znati da većina djece s prekomjer­nom težinom zna da ima problem. Ako im vi još niste skrenuli pozornost na to, njihovi vršnjaci vjerojatno jesu. Izbjegavanjem teme i pretvaranjem da je sve u redu možete svojoj djeci samo prenijeti krivu poruku kako je prekomjerna težina nešto sramotno, nešto o čemu se ne razgovara. U tom slučaju djeca mogu sama pokušati smršavjeti, obično na neki nedjelotvo­ran ili nesiguran način. Stoga ne gubite vrijeme - započnite razgovor.

Samo naprijed!

Poslužite se moćnom zamjenicom "mi". Svatko ima koristi od toga da se malo zdravije hrani, stoga ne zaboravite upotrijebiti zamjenicu „mi" prilikom raz­govora o težini i zdravlju. Sjednite sa svojim djetetom i objasnite mu svoje razloge za uvođenje promjena, recite mu kako želite da svi u obitelji izgledaju što bolje i osjećaju se u skladu s tim. Recite, primjerice: "Mogli bismo svi biti zdraviji.", "Možemo zajednički sudjelovati u tome.", "Zašto ne bismo svi zajedno pokušali nešto promijeniti?", "Možemo se naučiti ispravno hraniti, a dobro bi nam došlo i više kretanja."

Ne istaknete li da govorite o cijeloj obitelji, mogli biste odaslati poruku kako jedno dijete ima "pro­blem" ili je "drukčije". Govorite li o "vama", razgovor neće zvučati kao da optužujete jednu osobu, a dijete će postati svjesno toga daje cijela obitelj poput tima. Zanimljivo je to da su gotovo svi roditelji koji su sudjelovali u programu Crveno, zeleno, jedi ispravno i sami smršavjeli!

Budite otvoreni - razgovarajte o vlastitoj borbi s kilogramima. Primjerice, ako ste se u osnovnoj školi naglo razvili i počeli se osjećati nela­godno u kupaćem kostimu, podijelite to iskustvo sa svojom kćeri. Osjećat će se shvaćenom i manje usa­mljenom bude li znala da ste i vi iskusili iste probleme. Ali izbjegavajte negativnost ili kritičan odnos prema vlastitome tijelu - ne govorite stvari poput: "Vidi kakav mama ima trbuščić, i njoj bi dobro došla dijeta!" Kada vas djeca čuju da govorite negativne stvari o svo­jemu tijelu, počet će ih zabrinjavati i vlastito. Razgovarajte s djecom o tome zašto su neke namirnice zdravije. Djecu može zbuniti riječ "zdravo". Umjesto da kažete kako je neka namirnica 2zdrava" ili da kategorizirate namirnice kao "dobre" ili 2loše", radije objasnite zašto je nešto korisno.

Pokušajte govoriti o hrani na način koji je djeci razumljiv. Objašnjavate li nešto starijoj djeci, ubacite i pokoje znanstveno objašnjenje, dok s mladom dje­com možete pojednostavniti stvari.

Primjerice, starijoj djeci možete reći:

  • Špinat sadržava vitamin E, koji pomaže održava­nju zdravlja kože.
  • Borovnice su bogate antioksidansima, koji vas i poslije tijekom života štite od raznih bolesti.
  • Konzumacijom omega-3 masnih kiselina iz ribe ili lana pomažete mozgu da bude u vrhunskoj kondi­ciji kada polažete ispit iz matematike.

Mlađa će djeca možda bolje razumjeti ovakva objaš­njenja:

  • Tko jede mrkvu, bolje će vidjeti noću dok čeka da Djed Mraz donese darove.
  • Kada jedete brokulu, to je kao da jedete stablo -bit ćete visoki i snažni poput njega.
  • Bjelančevine iz piletine i ribe izgradit će jake mišiće, od čega ćete bolje igrati nogomet.

Objasnite im vezu između težine i zdravlja. Morate svojem djetetu objasniti da nezdrava hrana i prekomjerna težina utječu na svaki tjelesni sustav te da prekomjerna težina povlači za sobom brojne zdravstvene rizike. Razgovor možete oblikovati prema uzrastu djeteta kojemu se obraćate.

Izvor: Joanna Dolgoff, Crveno, zeleno, jedi ispravno!, Menart, 2012.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing