Razlozi zbog kojih trudnoća traje duže od 9 meseci

Objavljeno 11.07.2016.

Ukoliko ste u drugom stanju, i same znate da nema većeg dara od rođenja deteta. Ipak, da li vam se u nekim trenucima učini da će vaša trudnoća potrajati i duže od uobičajenih 9 meseci?

Evo konkretnih razloga zašto ponekad imate takav utisak.

  • Osim jutarnjih mučnina, početak trudnoće donosi neke dodatne brige. Zbog brojnih genetskih testova koji treba da otklone potencijalne sumnje vezane za zdravlje vaše bebe, ali i povećanog rizika od pobačaja, stres najizraženiji tokom prva 3 meseca. Ipak, nakon toga vas čeka mirniji period i uživanje u lepotama drugog stanja.
  • Pošto vaši hormoni rade „punom parom“, određeni simptomi trudnoće poput čestih i naglih promena raspoloženja i pojačanog intenziteta čula mirisa mnogo su izraženiji. Takođe, trudnice su osetljivije na lako kvarljivu hranu, alkohol i miris duvana, a naučnici tvrde da je zbog toga moguće osetiti i najmanje količine otrova u hrani koji mogu biti štetni za bebu.
  • Primetićete da se ceo svet „vrti“ oko bebe – ona vam postaje najvažnija, te će vam se često učiniti da je trudnoća jedina tema vaših razgovora. Regulisanje ishrane i načina života, razmišljanje o imenima i polu deteta, kao i pripreme za trudnoću – samo su neke stvari koje će vas preokupirati gotovo sve vreme.
  • Bolovi počinju pre porođaja – a to se dešava zbog promena koje utiču na vaše telo u trudnoći. Možete osetiti bolove u leđima i krstima, a tokom odmicanja trudnoće, zbog napetosti u ligamentima, duže hodanje će vam sve manje prijati. Iako su ovakvi simptomi uobičajeni, svakako se konsultujte sa vašim ginekologom ukoliko posumnjate na bilo kakav problem.
  • ...A traju i posle njega. Naime, materica se tokom porođaja uvećava i do 25 puta, a nakon toga se vraća na svoju prvobitnu veličinu. Samim tim, sa kontrakcijama ćete se suočavati i posle porođaja. Bolove ćete osetiti i tokom dojenja, pošto se u telu žene tada luče hormoni koji takođe pomažu u skupljanju materice.
  • Ukoliko primetite da se i vaš partner ponekad žali na mučninu, bolove ili dobijanje na težini, znajte da se radi o tzv. Kuvad sindromu, odnosno „saosećajnoj trudnoći“. Dakle, simptome trudnoće mogu osetiti i vaši partneri, a termin „saosećajna trudnoća“ vezuje se za muškarce koji veoma brinu za svoju partnerku dok je u drugom stanju.
  • Da li ste znale da je najduža zabeležena trudnoća trajala celih 375 dana? Naime, sasvim je normalno da se termin porođaja ponekad „probije”. Međutim, ukoliko se i dogodi da se beba ne rodi 2 nedelje nakon termina, praksa je da lekar indukuje (izazove) porođaj.
  • Izraz „sijati kao trudnica“ povezan je sa pojačanom cirkulacijom i činjenicom da žene tokom trudnoće u krvotoku imaju i do 50% više krvi. Osim toga, pozitivno delovanje hormona takođe igra ulogu u blistavom izgledu žene, što čini da vas u trudnoći zaista krasi prepoznatljivi sjaj.

Međutim, iako su neki od navedenih simptoma trudnoće ponekad manje ili više neprijatni, postoji mnogo žena kojima se oni čine daleko prijatnijim od suočavanja sa problemima vezanim za plodnost i nemogućnosti začeća. Pored standardnih terapija koje se u tim slučajevima primenjuju, prirodni suplementi poput peruanske make takođe mogu pomoći u tome da njihove domove napokon ispuni dečji smeh.

Autor: Svetlana Kamber

Čuvarkuća na Facebooku


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0