Razočaranje

Objavljeno 23.10.2016. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Kako biti "roditelj" djetetovim emocijama?

Često se susrećem s izjavom, samo da mi je dijete sretno i zadovoljno. Sreća ne bi trebala biti osnovna vrijednost kojom se roditelji vode pri odgoju djeteta. Zašto ne? Usmjeravanje pažnje primarno na sreću i zadovoljstvo nije u skladu s prirodnim razvojem djeteta, posebice razvojem njegovih emocija. Također, ako naglasak stavimo na sreću, kako ćemo razvijati osobine kao što su suosjećanje, iskrenost, samokontrola, strpljenje i slično. To su sve osobine koje cijenimo, ali put kojim smo do njih došli nije bilo lagan i povrh svega, nije bio prožet smijehom i zadovoljstvom.

Razočaranje

Ova emocija nam između ostaloga pomaže da se učimo biti strpljivi, ustrajni, učimo kako podnijeti poraz i da svijet nije stvoren kako bi ispunjavao naša očekivanja. To su sve jako važne lekcije. I opet je prvi poriv roditelja da utješi dijete, da mu pomogne, na neki način pokaže da nije sve tako sivo. I da, naravno da nije. Ipak, ako umjesto djeteta učinimo nešto što mu je teško dajemo mu brojne nepovoljne povratne informacije. Govorimo mu indirektno da i mi mislimo da ono to nije u stanju učiniti, bez pitanja se miješamo u djetetov posao i ne poštujemo njegove granice, posebice ako se radi o starijem djetetu te mu pokazujemo da njega i njegove emocije ne uzimamo za ozbiljno.

Kad se dijete razočara jer mu nešto ne ide od ruke, pomoći može dogovor da ako želi da mu pomognemo u tome, pita. Na taj način smo djetetu ostavili mogućnost odluke treba li mu pomoć te mu ostavili dovoljno prostora da pokuša opet samo. Također, ako uočimo da djetetu zaista ne ide i da razočaranje prerasta u ogromnu frustraciju, u redu je maknuti dijete iz navedene situacije s idejom da će pokušati neki drugi put. Taj drugi put je dobro da aktivnost bude malo lakša i da dijete postupno dolazi do cilja kako bi ga se osnažilo i potaknulo da ustraje. Za neke vještine potrebno je i do par mjeseci odmaka, posebice ako se radi o maloj djeci s velikim aspiracijama. Također, korisno je ispričati djetetu kako smo mi savladavali navedenu vještinu, koliko nam je trebalo i kako nam je išlo.

Nisu samo vještine te koje izazivaju razočaranje, već i zabrane, ponašanje drugih ljudi, ishodi nekih događaja. Kod razočaranja, slično tuzi, potrebno je pružiti podršku i razumijevanje. Često je i roditelj izvor razočaranja te je tada posebno izazovno odoljeti iskušenju da tješimo i zanemarimo važnost koju to ima za dijete kako bismo lakše preživjeli činjenicu da se ne slažemo s djetetom i kao odrasla odgovorna osoba donosimo odluku suprotnu želji djeteta. Ovaj izazov uz „roditeljstvo“ djetetovim emocijama, zahtijeva i „roditeljstvo“ vlastitim emocijama. Pomaže ostati uz dijete par minuta i pokazati da smo i dalje tu za njega, a za to vrijeme duboko disati, stiskati šake i slično te kasnije obavezno s nekime podijeliti svoju muku, rasplakati se i osvijestiti da nije lako biti odrasla odgovorna osoba koja donosi odluke za dijete. To znači biti roditelj. 

Autor: Sunčana Rokvić

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Ova emocija nam između ostaloga pomaže da se učimo biti strpljivi, ustrajni, učimo kako podnijeti poraz i da svijet nije stvoren kako bi ispunjavao naša očekivanja. To su sve jako važne lekcije.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0