Razvijte pozitivne stavove djeteta prema čitanju

Objavljeno 21.10.2013. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čitanje razvija djetetovu emotivnu inteligenciju i empatičnost, razvija njegovu maštu ali i doprinosi usvajanju moralnih vrijednosti i humanih poruka.

Brojna istraživanja su pokazala da se djeca kojoj se čita i priča od najranije dobi brže razvijaju, zainteresiranija su za okolinu, brže uče, imaju razvijenije sposobnosti slušanja, opažanja, pamćenja, mišljenja i zaključivanja.

Djeci možete početi čitati već od najranije dobi, jer čitanjem se stvara posebna emocionalna veza između djeteta i roditelja, a čitanje kod djeteta izaziva ugodu i zadovoljstvo te osjećaj privrženosti. Stoga, ukoliko vam je stalo do toga da vaše dijete zavoli knjigu i čitanje, trebali biste već od prvih mjeseci vašeg zajedničkog života dio vremena koje provodite zajedno provesti na način da djetetu naglas čitate slikovnice i knjige. Pri tome bi bilo dobro pridržavati se određenih savjeta stručnjaka, pa tako profesionalna pripovjedačica i spisateljica Kiran Shah savjetuje:

  • Nužno je odabrati knjigu prikladnu djetetovim godina, u kojoj ćete uživati i vi i dijete.
  • Važno je odabrati pravo vrijeme - trenutke kada ste vi slobodni, a dijete spremno za slušanje. 
  • Pokušajte prije samog čitanja djetetu približiti knjigu na prikladan način, bilo da s njim neko vrijeme pričate o naslovu knjige, zainteresirate ga za sadržaj i potaknete ne razmišljanje.
  • Uvijek djetetu čitajte polako i razgovjetno, dopustite mu trenutke za komentiranje ilustracija i slika, jer će dijete upravo njih najprije zamijetiti.
  • Vaš glas je također presudan kod čitanja. Neka vam varira jačina, boja glasa i izgovor kako biste djetetu dočarali likove iz knjige.
  • Izraz vašeg lica također je bitan jer doprinosi živosti priče. Pokušajte se uživjeti u sadržaj, jer to su trenuci koji će vašem djetetu zasigurno zauvijek ostati u sjećanju.

Uslijed prezaposlenosti roditelja u današnje vrijeme, ulogu čitača često preuzimaju bake, djedovi ili "tete čuvalice". Svejedno, pokušajte naći vremena za ove dragocjene trenutke s vašim djetetom, jer korist je neprocjenjiva.

Izvor: http://www.asianstorytellingnetwork.com/

Autor: Čuvarkuća uredništvo

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Svatko se od nas se sjeća odlaska u "svijet mašte" dok su nam naši roditelji čitali priče mjenjajući glasove uz prigušeno svjetlo. Nemojte uskratiti svoje dijete za to predivno iskustvo samo zato što ste vi umorni.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing