Razvoj dječjih stopala i nogu

Objavljeno 24.09.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7

Način na koji djeca hodaju raznoliki su kao i njihove osobnosti.

Većina djece počinje hodati stopalima okrenutima prema van, što je položaj koji poboljšava ravnotežu. No, u  prve dvije godine gotovo sva djeca imaju stopala okrenuta prema unutra. Dva su razloga za takva tzv. golublja stopala. Prvo, to je normalno savijanje noge zaostalo iz fetalnog položaja u maternici. Drugo, kod dojenčadi se rijetko prije navršene dvije godine javlja luk stopala, pa ona da bi to nadomjestila, prilikom hoda stopala zaokreću prema unutra s ciljem postizanja luka i boljeg raspoređivanja težine.

Normalan slijed razvoja stopala i nogu:

  • Svinute noge od rođenja do navršene tri godine
  • Kod prohodavanja stopala su okrenuta prema van, kao kod  balerine
  • U dobi od osamnest mjeseci do navršene dvije ili tri godine stopala su okrenuta prema unutra
  • Nakon navršenih tri godine života djeca razvijaju ravan hod

Ako vaše dijete može trčati i ne spoticati se, ne zabrinjavajte se zbog stopala zaokrenutih prema unutra. Ona se uglavnom ispravljaju sama. Ali ako se ono sve više spotiče o vlastita stopala posavjetujte se s ortopedom. Hodanje djeteta na prstima obično nestaje nakon druge godine.

Nakon navršenih tri godine života djeca razvijaju ravan hod

Do navršene treće godine obično se javlja luk na ravnim dječjim stopalima, a ako dijete ima i dalje spuštena stopala, a nema nikakvih problema niti bolova liječenje nije potrebno. U dobi između 4 i 6 godina kod mnoge djece postoji umjerena skolonost ka tzv. „iksericama“  no najkasnije do adolescencije noge se same od sebe isprave.  Isto tako, izbočenje dijela noge od koljena prema dolje, tzv. “okserice”, koje se viđa kod dojenčadi u puno slučajeva  se ispravlja samo od sebe kako dijete raste. Ako dijete ima “okserice” i nakon druge godine života ili ako je samo jedna noga kriva a druga nije, to može biti znak da se radi o rahitisu ili Blountovoj bolesti.

Važno je obratiti pažnju na neobične navike kod djetetova hoda. Ako primjetite šepanje, ako dijete vuče jednu nogu i čudno hoda, na primjer poput patke, žali se na bolove, odnosno počne odbijati hodati nakon što je već prohodalo obratite se za savjet liječniku.

Izvor: Njega djeteta, Dr. William i Martha Sears

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

0

Važno je obrati pažnju na neobične navike kod djetetova hoda.

Napomena
Nakon navršenih tri godine života djeca razvijaju ravan hod.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing