Razvoj djetetovog osjećaja za vrijeme

Objavljeno 20.08.2014. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

U današnje industrijalizirano doba vrijeme dominira našim životima. Ne činimo dobro djeci ako ih požurujemo kroz djetinjstvo.

Vrijeme kao nadzorni čimbenik nad našim životima ostavlja snažan dojam i na djecu.

Ako nas obuzmu bahati zahtjevi vremena i pokušavamo pogurati svoje dijete da postigne stvari za koje još nije spremno to znači silom ga tjerati kroz različita razdoblja razvoja igre.

U dobi od tri godine dijete će biti sposobo govoriti o prošlom, sadašnjem i budućem vremenu i znat će koliko ima godina. U petoj će biti svjesno dana u tjednu. U šestoj će znati godišnja doba, a u sedmoj će biti sposobno reći koliko je sati. Dijete pojmove o vremenu postupno upija kroz maštovitu igru.

Kao roditelj možete djetetu učvrstiti poimanje vremena tako da ga uključite u planiranje budućih događaja i pričanjem o zajedničkim uspomenama kao što su rođendani, proslave blagdana i zajednički odmori. Time će postati svjesnije prolaznosti vremena. Na društvenoj razini dobro je djetetu stvoriti prilike da razvije osjećaj za kontinuitet godina, na primjer tako da se igra s osobama starijima i mlađima od sebe.

Dijete pojmove o vremenu postupno upija kroz igru

Napravite vremensku tablicu

Kako bi dijete potaknuli da primjećuje promjene od jednog do drugog dana napravite vremensku tablicu u koju će dijete ucrtavati sliku koja opisuje vrijeme - sunce, oblak, kišu snijeg, munju, dugu. Kraj crteža zapišite u koliko sati je dijete zabilježilo podatke o vremenu.

Koliko je duga moja sjena?

Kroz sljedeću aktivnost možete djetetu pokazati kakav je utjecaj sunca na dužinu sjene, tako da ono svojim očima vidi kako vrijeme prolazi tijekom dana.

  • Kada je sunčani dan odaberite mjesto udaljeno od građevina.
  • Obilježite mjesto na kojem dijete stoji i mjesto do kojeg dopire njegova sjena.
  • Ponovite to isto u različitim razdobljima dana: rano ujutro, nešto kasnije, u podne, sredinom poslijepodneva i navečer.
  • Po mogućnosti u zemlju na različitim mjestima gdje pada sjena zabijte kolčiće na kojima pišu sati.

Izvor: Zdravo djetinjstvo: praktični vodič za odgoj djece u prvih sedam godina života, John B. Thompson...[et al.], Zagreb, ABC naklada, 2002.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

0

Dijete pojmove vremena postupno upija kroz igru.

Napomena
Vrijeme kao nadzorni čimbenik nad našim životima ostavlja snažan dojam i na djecu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing