Razvoj govora u najranijoj dobi

Objavljeno 05.02.2013. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … mali kreativci logo U najranijoj dobi, razvoj djetetovog govora teče vrlo brzo. U vokabular se velikom brzinom uključuje jako puno riječi. Iako su različita djeca iste dobi na različitom stupnju govora, njihov govor se razvija iz dana u dan na različite načine.

Svakako da djeca govorno i jezično najbolje napreduju ako se s njima razgovara još od neverbalne faze. Na taj način gledaju i uče konkretan način komunikacije. Osim razgovora na relaciji dijete-roditelj, dijete treba dobiti puno poticaja za razvoj govora. Takvi poticaji su najčešće priče koje im čitamo ili pričamo, glazba prilagođena dječjoj dobi, jednostavna pitanja, ponavljanje slogova i slično.

Sljedeća, jednako važna uloga u razvoju govora, je socijalizacija, odnosno komunikacija na relaciji dijete-dijete. Svako dijete bi trebalo dobiti priliku komunicirati sa svojim vršnjacima. Ako dovoljno rano uspostavi komunikacijski kontakt s vršnjacima, vrlo će brzo govorno napredovati, ali i steći samopouzdanje za upuštanje u razgovore. Većina djece ima potrebu  za učenjem i razvojem govora, samo potrebu treba prepoznati i naravno zadovoljiti.

Svako dijete bi trebalo dobiti priliku komunicirati sa svojim vršnjacima.

Važno je svaku djetetovu aktivnost verbalizirati i poticati da samo govori dok nešto radi. Važno je redovito djetetu postavljati pitanja i potpitanja, a na njihova pitanja odgovarati jasno, ili također pitanjima tipa: "A što ti misliš? A kako bi ti to rekao?" i sl.

Svakako je nužno da se djeci niti u neverbalnoj fazi ne tepa jer se time stvara slika iskrivljenog govora koju će dijete kasnije morati ispravljati.

Djetetu treba govoriti dovoljno glasno, jasno i neisprekidano, a također i samo dijete valja poticati da govori glasno, što će mu olakšati i razgovor s vršnjacima.

Dijete najbolje razvija svoj govor kroz poticaje, od slušanja u neverbalnoj fazi, preko ponavljanja u fazi progovaranja do komunikacije u fazi obogaćivanja vokabulara. Sve su faze jednako važne i svaka se nadovezuje na prethodnu, stoga je dobro svaku iskoristiti maksimalno.

Autor: Petra Klasić

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Jako važna uloga u razvoju govora djeteta je socijalizacija, odnosno komunikacija na relaciji dijete-dijete

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing