Refleksi u novorođenčeta

Objavljeno 14.03.2017. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1

Većina aktivnosti vaše bebe prvih se tjedana zbiva refleksno. No, o kojim je refleksima riječ i kad nestaju?

Beba se prvih tjedana života ponaša posve refleksno. Na primjer, ako joj stavite prst u usta, ona neće razmišljati što učiniti, već će početi sisati. To je refleks. Ako osjeti jako svjetlo, čvrsto će zatvoriti oči - i to je refleks. Novorođenčad se rađa s tim automatskim reakcijama - neke ostaju s bebom mjesecima, a druge nestaju za nekoliko tjedana.

U nekim slučajevima refleksi se mijenjaju u voljno ponašanje. Na primjer, novorođenče se rađa s refleksom hvatanja: ako mu dotaknete obraz ili usne, okrenut će glavu prema vašoj ruci. Taj je refleks koristan jer novorođenče lako pronalazi bradavicu. Isprva će se okretati s jedne na drugu stranu: približavati glavu bradavici pa se odmicati. Ali u dobi od oko tri tjedna, jednostavno će okrenuti glavu i namjestiti se u položaj dojenja.

Dojenje je još jedan refleks potreban za preživljavanje koji postoji i prije rođenja. Ako ste u trudnoći obavili ultrazvučni pregled, mogli ste vidjeti bebu kako siše palac. Nakon rođenja, kada bradavica (ili duda bočice) dotaknu bebine usne i vrh nepca, ona će automatski početi sisati. Ta se akcija zbiva u dva stadija: prvo ona usnama obavija areolu (kružno područje pigmentirane kože oko bradavice) pa bradavicu steže jezikom i nepcem. Time počne istiskivati mlijeko. A onda kreće druga faza, odnosno samo dojenje, u kojoj se jezik pomiče s areole na bradavicu. Cijelom postupku pomaže negativni pritisak ili usisavanje koje dojku učvršćuje u bebinim ustima.

Za novorođenče je koordinacija tih ritmičkih pokreta dojenja s disanjem i gutanjem relativno složen zadatak. Zato se kod neke novorođenčadi događa da, iako je dojenje refleksan postupak, ne ide sve po planu. Potrebno je neko vrijeme da bi se savladala ta vještina. Kako okretanje glave, dojenje i prinošenje ruke ustima postaje manje refleksno, a više voljno, vaše će novorođenče početi te pokrete koristiti kako bi se umirilo. 

Još jedan dramatičan refleks tijekom prvih tjedana naziva se Morovim refleksom. Ako bebina glava naglo promijeni položaj ili se zabaci, ili ako je nešto glasno iznenadi, reagirat će zabacivanjem ruku i nogu i istezanjem vrata, a onda će brzo približiti ruke - a možda i zaplakati. Morov refleks kod beba se pojavljuje različito jak: najjači je tijekom prvog mjeseca, a nakon dva mjeseca trebao bi nestati.

Ako bebi pomilujete dlan, vidjet ćete da je odmah zgrabila vaš prst. Ili joj pomazite taban koji će se saviti, a prsti na njemu stisnuti. Prvih dana nakon rođenja, bebin je stisak toliko jak da se čini kako može držati svoju težinu - ali nemojte to isprobavati. Beba nema kontrolu nad ovim refleksom i mogla bi brzo pustiti prst.

Osim snage, poseban bebin talent je hodanje. Naravno, nema se snage još sama nositi, ali ako je uhvatite ispod ruku (i pridržavate joj glavu) i pustite da tabanima dotiče ravnu podlogu, ona će stavljati nogu pred nogu i "hodati". Ovaj refleks nestaje nakon dva mjeseca pa se vraća kao naučeno voljno ponašanje hodanja krajem prve godine.

Bebe su posve ovisne o odraslima, ali ipak imaju neke zaštitne reflekse. Na primjer, ako nešto krene prema njoj, beba će okrenuti glavu. (No, ako prema njoj ide nešto što će proći tik do nje, uopće se neće ni pomaknuti).

Tablica refleksa

Refleks

Dob u kojoj se pojavljuje

Dob u kojoj nestaje

Morov refleks

 rođenje

2 mjeseca

hodanje/koračanje

 rođenje

2 mjeseca

okretanje glave

 rođenje

4 mjeseca

refleks tonusa vrata

rođenje

5-7 mjeseci

palmarni hvat

 rođenje

5-6 mjeseci

plantarni hvat

 rođenje

9-12 mjeseci

Izvor: Američka udruga pedijatara

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing