Rezultati istraživanja o iskustvima i ponašanjima djece na internetu u Hrvatskoj

Objavljeno 09.10.2013. | Dobna skupina: 3-7, 7+

Čak 18% djece u Hrvatskoj pristalo bi se naći s nepoznatom osobom s interneta, a 8% to ih je već učinilo.

Čak dvoje od troje djece prije nego što navrši 13 godina života otvori svoj Facebook profil. Od 93 posto ispitane djece, koliko ih ukupno ima vlastiti profil, četvero od njih pet u svojoj obitelji nema pravila o sigurnom korištenju te društvene mreže. Primjećena je gotovo stalna uključenost djece na Facebooku (84 posto njih je dostupan internet i Facebook na mobitelima) – pokazuju rezultati istraživanja o iskustvima i ponašanjima djece na internetu i na društvenoj mreži Facebook, koje je proveo Hrabri telefon s Poliklinikom za zaštitu djece grada Zagreba ove godine.

Na uzorku od 1489 djece u Hrvatskoj u osnovnim i srednjim školama, koliko ih je sudjelovalo u ovom istraživanju u dobi od 11-18 godina, pokazalo se kako gotovo polovica djece pregledava svoje Facebook profile za vrijeme nastave te da svako peto dijete na Facebooku provodi više od tri sata dnevno. Većina ispitane djece ima između 300 i 500 „prijatelja“ na svom profilu, a u slučaju da ih nepoznata osoba pozove na susret, 18 posto djece navodi kako bi možda pristalo naći se, dok se 8 posto djece već našlo u takvoj situaciji i otišlo samo na sastanak. Osim ispitivanja iskustava djece na društvenoj mreži Facebook, ovo istraživanje obuhvaća i njihove doživljaje vezane uz korištenje interneta općenito.

Ovi rezultati upućuju na potrebu djece da im omogućimo i druge oblike provođenja slobodnog vremena u druženju s vršnjacima. 

„Osobito nam je važan dobiveni podatak kako bi 95 posto djece najradije provodili svoje slobodno vrijeme družeći se s prijateljima ili u slobodnim aktivnostima i sportu, a zapravo svako peto dijete provodi više od tri sata dnevno na Facebooku. Ovi rezultati upućuju na potrebu djece da im omogućimo i druge oblike provođenja slobodnog vremena u druženju s vršnjacima. Nadalje, što se tiče Facebooka, izloženost nasilju na toj društvenoj mreži je najčešća kod djece stare 15 do 16 godina; češće su žrtve djevojčice (60 posto), a počinitelji dječaci (60 posto). Svako peto dijete je nekoliko puta ili često primilo uvredljive poruke putem Facebooka. Iako je i kod djece žrtava i kod počinitelja nasilja, u odnosu na djecu koja nemaju to iskustvo, nađeno više simptoma depresivnosti, tjeskobe i neprihvatljiva ponašanja, kod djece koja su istovremeno i žrtve i počinitelji nasilja dobivene su najizraženije emocionalne i ponašajne poteškoće.“ – prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

Hrabri telefon jeu suradnji s partnerom, iStudiom, koji je specijalizirana kompanija za društvene medije, razvio Facebook aplikaciju namijenjenu prvenstveno educiranju roditelja o načinima na koje mogu pomoći djeci da se zaštite na Facebooku. Aplikacija roditeljima na jednostavan način omogućava uvid u načine kako Facebook može biti koristan kada se pravilno koristi, ali i što je potrebno učiniti da bi se prevenirale neželjene posljedice. Aplikacija se može preuzeti s Facebook stranice Hrabrog telefona.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0