Rješavanje problema s mališanima

Objavljeno 26.01.2014. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … nivea baby logo Mališani žele pažnju, i žele je sad! Ponekad djeluje kako će učiniti sve, čak i upasti u nevolje, samo kako bi bili u centru pažnje. Bilo da gnjavi psa ili tetu čuvalicu. Tražite li način kako spriječiti ispade vašeg djeteta ali ne znate kako početi?

Ako shvatite razloge za takvo ponašanje znat ćete i kako ga zaustaviti. Također, imajte na umu da mališani tek uče kako samostalno raditi stvari. Sada kada mogu hodati, pričati i jesti samostalno, vole iskazati svoju novopronađenu samostalnost.

Stoga kad vaše dijete ne želi ići u krevet dati će vam do znanja! No mnogo djece odbija ići u krevet zbog straha od razdvajanja. Djeca te dobi još nisu sasvim navikla da spavaju sami pa je važno napraviti ritual od odlaska na spavanje. Npr., uspostavite stalnu rutinu prije spavanja. Kupanje, oblačenje pidžame, pranje zubi, zatim čitanje priče i tako dalje. Jednom kad se rutina uspostavi odlazak na spavanje postaje puno bezbolniji. Igračka za utjehu poput dekice, plišanog mede ili neki drugi mekani predmet koji vaše dijete voli su također od pomoći.

Roditelj ste izbirljivog ili lošeg jelca? Mališani često odbijaju hranu jer ne rastu više onako brzo kao prije; manje su gladni i trebaju im manje porcije. Veličina mališana su također jako izbirljivi jelci. Zbog toga će te morati više poticati dijete tijekom obroka. Probajte pripravljati hranu pogodnu za mališane. Ponudite zalogaje koji se mogu jesti prstima i servirajte hranu u tanjuru s odjeljcima. Umjesto da djetetu ponudite tri obilna obroka ponudite mu više manjih obroka. Potaknite dijete da isproba novu hranu. Hvalite ga/nju! I nikad nemojte zaboraviti nagraditi pozitivno ponašanje djeteta.

Pretjerani plač je još jedan uobičajeni problem. No djeca najčešće plaču s razlogom, bilo da traže pažnju ili pate od pravih strahova i problema. No pretjerano plakanje je nešto s čim se roditelj mora suočiti. Odgonetnite zašto dijete plače pa riješite razlog plača. Kako? Jednostavno, pitajte. Iako mogu zvučati smiješno njihovi razlozi za plač su stvarni. Ako se vaše dijete boji biti samo u svojoj sobi tijekom noći, ili se boji "čudovišta" ispod kreveta, razgovarajte s njim/njom o tim strahovima. Pretvorite strah u zabavu, izvadite električnu bateriju i zajedno pregledajte ormare i ispod kreveta.

Ako sumnjate da je vaše dijete iskreno tužno ili preplašeno pokažite suosjećanje. Prepoznajete da je vaše dijete uzrujano i da to vas također čini uzrujanom. Ako je vaše dijete prkosno možda će te ga morati pustiti da se samo smiri.

Ako još uvijek niste našli razlog, obratite pažnju pokazuje li znakove ozljede ili bolesti. Drži li se za trbuh ili glavu? Ako je tako, možda plače zato što se ne osjeća dobro. Zapamtite, pronaći i riješiti uzrok plača je puno važnije nego zaustaviti sami plač.

To razdoblje života djeteta je puno izazova no sa malo izdržljivosti i puno strpljenja vaše dijete će prerasti ove uobičajene probleme. To je put pun uspona i padova, no prije nego što se nadate vaše dijete će krenuti u vrtić. Stoga probajte uživati u ovom periodu dok traje, tinejdžerske godine su sve bliže i bliže!

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Saželi smo neke od najčešćih problema s mališanima kako bismo vam pružili informacije.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing