Roditelj - djetetov najvažniji učitelj

Objavljeno 22.08.2015. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Danas djeca vrlo rano upijaju informacije i to već od samog rođenja, a upravo od roditelja dobivaju najviše informacija.

Kao roditelji u životu naše djece igramo jako puno važnih uloga. Jedna od najvažnijih je stvoriti poticajnu i toplu okolinu za dijete. Druga je nadgledati njihov razvoj. Kod djece treba poticati pozitivnu sliku o samome sebi. Najbolje osnove na kojima to možete izraditi su prihvaćanje, briga, poštovanje, neovisnost s jasno postavljenim granicama, uravnoteženi odnos...

Od nas kao roditelja očekuje se puno, ponekad moramo učiniti i više od onoga što nam se da ili što nam odgovara. Djeca uče kroz primjere i oponašanje sve do osme godine, stoga je jedan od najboljih načina da budemo djeci dobri primjeri i da im na vlastitom primjeru pokažemo kako da to učine i sami.To znači da se ne oslanjate samo na davanje uputa i zapovijedi npr. umjesto da mu kažete "Pospremi igračke", uzmite dijete za ruku, spustite se na koljena i tu situaciju pretvorite u vrijeme za igru govoreći  "Vrijeme je za spremanje igračaka". Ponekad će takve i slične situacije zahtjevati i malo mašte i dobre volje s vaše strane, no na taj način ćete navesti dijete da radi ono što vi želite.

Djeca uče kroz primjere i oponašanje sve do osme godine

Ponavljanje, ponavljanje i još koji put ponavljanje

S malo djecom zna biti frustrirajuće mnogo puta ponovljati istu stvar.Primjerice malo dijete neće mirno sjediti dok jede ili čeka. No vi ćete u tom slučaju morati ponovljati određene poruke poput:  "Ne mašemo nogama i ne lupamo njima u stolicu dok jedemo" mjesecima, dok tijelo vašeg djeteta kao i njegov mozak ne shvate poruku.

Od djeteta ne možete očekivati da upamti pravila ponašanja, čak i ako ste ih pokazali mnogo puta, sve dok njegovo pamćenje nije dovoljno zrelo. Učenje se postiže postupnim sazrijevanjem i ponavljanjem.

Ne prekidajte

Jedna od najvažnijih stvari kojom možete pomoći djetetu da zadrži pažnju jest da ga ne prekidate kada je izrazito udubljeno u nešto. Pričekajte sa intervencijom dok dijete pažnju ne usmjeri na nešto drugo, a tada ga pohvalite.

Izvor: Razvoj vašeg djeteta, Kako otkriti i potaknuti djetetove potencijale, Dr.Miriam Stoppard

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Pružite pozitivan primjer vašem djetetu i uz malo mašte za rješavanje određenih situacija potrebna je i naša dobra volja.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing