Roditelji i učiteljica - partnerstvo za uspjeh

Objavljeno 26.09.2012. | Dobna skupina: 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Polako nam istječe prvi mjesec prvoga razreda. Do polugodišta ostaje 88 dana.

Nekako se čini kao da smo odavno započeli s nastavnom godinom i da bi učenici mogli na zasluženi kraći odmor. Prvaši svakako i bi. Koliko novih obaveza u tako malo vremena i svi nešto očekuju, svi propitkuju, svi žele znati kako je u školi, kakva je učiteljica, tko ti je prijatelj, što ti se najviše sviđa...

Svakodnevno se u vašem domu jedna osoba sve više nameće kao najvažnija. Učiteljica. Smeta li vas to? Imate li osjećaj da gubite poziciju? Pokušajte se pridružiti aktivnostima koje vam pruža učiteljica. Postanite partner. Kako? Vjerujte mi - lako.

Postoje mnogi načini na koji roditelji mogu postići partnerski odnos sa školom, odnosno s učiteljicom (oprostite kolege učitelji, ali ovaj post piše učiteljica pa ću ja više na tu žensku stranu op.a.)

Za početak mislim da ste svi bili na prvom roditeljskom sastanku. Vjerujem i da ste odabrali svog razrednog predstavnika u Vijeće roditelja. To Vijeće je važno školsko tijelo. Njega čine roditelji predstavnici svakog razrednog odjela u školi. Roditelji između sebe biraju predsjednika i zamjenika te jednog člana delegiraju u Školski odbor škole. Dakle, Vijeće je savjetodavno tijelo ali preko svog predstavnika u Školskom odboru ima direktan utjecaj i na provođenje zakona i pravilnika vezanih uz rad škole. (Više o školskim odborima pročitajte u Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, XIII. Upravljanje, školskom ustanovom, čl. 118. - 132.) Kroz Vijeće predlažete, komentirate, kritizirate i radite direktno na boljitku škole u koje ide vaše dijete. Dakle, participirajte. I te kako se uvažava vaš glas!

Nakon što Vijeće roditelja održi svoju prvu sjednicu, predstavnik roditelja vašeg razreda trebao bi sazvati roditeljski sastanak i na njemu obavijestiti roditelje o sadržaju i zaključcima. Svakako ne treba u to ulaziti bez interesa i volje jer biti predstavnik roditelja razrednog odjela u Vijeću roditelja je velika čast ali i obveza. Taj roditelj predstavlja sve roditelje i njihove interese stoga bi se s roditeljima i trebao dogovarati prije i poslije Vijeća. To ne oduzima puno vremena jer se tijekom školske godine Vijeće saziva dva-tri puta.

Partnerstvo s učiteljicom čini dijete sigurnijim.

Ovaj oblik suradnje je globalan za odnos učitelj-roditelj. Sada vam slijedi suradnja na lokalnoj razini. Dakle, ponudite učiteljici svoje posebne vještine koje bi mogle koristiti u razvijanju pozitivnog smjera razrednog odjela. Sigurno to neće moći svi roditelji ali oni koji imaju i mogu nešto pokazati, organizirati, voditi neku radionicu, pribaviti određene materijale ili slično neka se svakako uključe. Npr. mama koja se bavi nutricionizmom može organizirati zanimljivu radionicu o zdravoj prehrani, tata ribič može djeci ispričati o svojem hobiju, pokazati čime se sve služi, zainteresirati djecu, baka koja odlično veze može voditi kratki tečaj... Nebrojene su mogućnosti. Ne moraju svi koji ulaze u razred biti licencirani, plaćeni, pod ugovorom. Neka to budu djetetovi prvi učitelji: mame, bake, tate, djedovi, kumovi... U dogovoru s učiteljicom pripremite susret i priskrbite si neviđenu slavu. Prijatelji vašeg djeteta bit će oduševljeni, a vaše dijete - možete li zamisliti kako će se ono osjećati? Još ako i dijete uključite u vaše predstavljanje! Vjerujte mi, to je nezaboravan doživljaj.

Partnerstvo s učiteljicom čini dijete sigurnijim jer ako su mama i tata s učiteljicom u kontaktu, ako razgovaraju onda dijete primjećuje suradništvo. Zna da svaki problem može povjeriti ovim ljudima jer će oni zajedno naći rješenje. Djetetu je važno da se osobe koje ono voli druže i poštuju.

Autor: Karmen Hlad

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Pokušajte postati partner učiteljici jer je vašem djetetu bitno da se važne osobe u njegovom životu poštuju i surađuju.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0