Rotkvica

Objavljeno 12.05.2013. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Rotkvica (lat. Raphanus sativus što u prijevodu znači kultivirani kupus) je jednogodišnja biljka iz obitelji krstašica (Brassicaceae) porijeklom iz Zapadne Azije.


To svima poznato povrće zapravo je vrlo drevna i cijenjena kultura koja se uzgaja već preko 3000 godina. Slike na zidovima hramova i grobnica ukazuju koliko je značenje imala kod starih Egipćana, a poznato je da su Egipćani koji su gradili Keopsovu piramidu koristili rotkvicu zajedno s lukom i češnjakom jer su smatrali da to jelo pridonosi njihovu zdravlju. Stari Grci obožavali su je toliko da su rotkvice prinosili kao žrtvu na zlatnim pladnjevima za svoje bogove, dok u doba Rimljana radnici su primali rotkvice kao plaću! 

U Srednjem vijeku imale su negativno značenje jer su ih ljudi smatrali simbolom svađe i sukoba. Danas, rotkvica je jedna od najpopularnijih vrsta povrća na svijetu koje u prirodi nema u divljem obliku već samo uzgojene.

Poznata je još pod nazivima kao što su rotkva, crna rotkva, rokva, reakev, rotkvica, mjesečarka, rakva i andrkva. 


Postoje brojne vrste ovisno o vremenu uzgoja, veličini i boji. Općenito ih možemo podijeliti u četiri glavne vrste o vremenu branja - ljeto, jesen, zima i proljeće. Korijen rotkvice je mesnat, različitog okruglog ili duguljastog oblika i različitih boja - bijela, siva, crna, ružičasta i crvena. Okusom je specifičana, oštra i pomalo ljutkasta zbog sadržaja gorušične kiseline.

No, upravo zahvaljujući svom specifičnom okusu i mirisu u prehrani se često koristi za salate i kao začin. Povoljna je za korištenje u predjelima jer potiče apetit i pojačava lučenje želučanog soka te je uvijek treba pripremati neposredno prije upotrebe jer stajanjem gubi svoj karakterističan okus i miris. Osim u pripremi različitih salata, rotkvicu možemo i pirjati, dodavati mliječnim i raznim drugim umacima dok se listovi također mogu iskoristiti u obliku ukusnih juha i priloga!

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Rotkvica potiče apetit i pojačava lučenje želučanog soka te ju uvijek treba pripremati neposredno prije upotrebe jer stajanjem gubi svoj karakterističan okus i miris.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing