Rujan s prvašićima

Objavljeno 05.09.2016. | Dobna skupina: 3-7, 7+

Budućim prvašićima, koji se tek trebaju upoznati i prilagoditi školskom životu, ponudite realnu sliku škole, ali bez zastrašivanja.

Budućim prvašićima, koji se tek trebaju upoznati i prilagoditi školskom životu, ponudite realnu sliku škole, ali bez zastrašivanja. To znači da ćete im reći da će u školi upoznati  mnogo novih prijatelja, da će o svima njima brinuti jedna učiteljica te da će naučiti mnogo novih i zanimljivih stvari. Svakako izbjegnite  "bombardiranje" zahtjevima kako će morati  sjediti mirno, ne prekidati učiteljicu dok nešto govori i nikako mu ne prijetite da više neće imati vremena za igru.

Izuzetno je važno da dijete krene u prvi razred opušteno i sigurno da će svojim sposobnostima uspjeti riješiti sve potencijalne probleme.

Čak i ukoliko je dijete nemirno ili ima manjak koncentracije, suzdržite se od prijevremenog isticanja mogućih problema do kojih bi moglo doći. Osim toga, njegovo ponašanje na satu treba regulirati učiteljica, a ne vi. To, jednostavno, nije vaš problem i nema potrebe da ga strašite ovakvim informacijama. Uostalom, kako će se dijete priviknuti na školu je vremenski individualno - to uvelike ovisi o tome je li psihički pripremljeno za ovu promjenu, je li prije škole išlo u vrtić te jesu li roditelji uložili dovoljno vremena i strpljenja da ga na ovu važnu promjenu pripreme.

Također, kada razgovarate s djetetom o školskim obvezama, recite mu da će vjerojatno od početka dobivati domaće zadaće koje će trebati samostalno odrađivati, ali istaknite i to da ćete vi uvijek biti prisutni i spremni da mu pomognete ako negdje ustreba. Naime, kada ponudite podršku za ono što je djetetu zbunjujuće (pitanje je zna ono uopće što je to "domaća zadaća"), rastjerujete njegove strahove. Izuzetno je važno da dijete krene u prvi razred opušteno i sigurno da će svojim sposobnostima uspjeti nadići sve potencijalne poteškoće.

Napokon, iskoristite rujan da sa svojim prvašićem razgovarate ne samo o tome što je u školi naučio, već i kako se u školi osjećao. Pitajte ga je li mu na nastavi dosadno ili ne, kako provodi vrijeme na odmoru, što je u školi bilo tog dana zanimljivo, što smiješno... Ovakvim razgovorima dijete shvaća da vas zanima ono i njegov život u cjelini, a ne samo ocjene. Slično se ponašajte i kada stignu prve ocjene. Odnosno, bez obzira na ocjene, vi nastavite  razgovarati o tome kako je provodilo svoje vrijeme i u školi i izvan nje.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Kroz svakodnevne razgovore o događanjima školi dijete shvaća da vas zanima ono i njegov život u cjelini, a ne samo ocjene.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0