Rujan sa školarcima

Objavljeno 01.09.2016. | Dobna skupina: 7+

Vaše dijete već dobro zna što je škola, koliko truda i vremena zahtijeva, ali i koliko je zabavna.

Unatoč odricanju koje škola zahtijeva od vaših školaraca, mnogo je toga pozitivnog vezano za nju - odmori, rekreativna nastava, školske dogodovštine, novi i stari školski prijatelji. Ipak, početkom rujna djeca se moraju ponovno naviknuti na stari raspored dana. Naime, u ovom uzrastu, bez obzira na to što škola više ne krije velika iznenađenja, deca čitave ljetne prznike provode sasvim slobodno, u igri, skakanju, kupanju, trčanju i općenito neopterećenom druženju s vršnjacima i roditeljima. No, kada počne škola, z to više neće biti toliko vremena!

Nemojte novu školsku godinu dočekati sa starim problemima.

Iako starija deca bolje poznaju školu i njezina pravila, zahvaljujući svom uzrastu brže se navikavaju na svoje radne obveze nakon ljetnog odmora. To, međutim, ne važi za uzrast od prvog do četvrtog razreda. Zato je važno motivirati svoje dijete.

Nemojte djetetu govoriti kako nema razloga za brigu što škol ponovno počinje. Umjesto raspravljanja oko njegovog neraspoloženja koje se vama čini neopravdano, radije ga pokušajte  pažljivo saslušati, pokazati razumijevanje, a kada je moguće, ponudite alternativne ideje.

Ukoliko ste tijekom prethodne školske godine bili nezadovoljni djetetovim ponašanjem ili radnim navikama, razgovarajte s njime kako biste ove godine to mogli promijeniti. Recite mu da mislite da biste se ove školske godine trebali zajedno potruditi (ključna riječ: "zajedno", jer time poručujete da ono nije usamljeno u svojim problemima) da pronađete neki način da škola postane manje opterećujuća za njega. Možda je dovoljno da drukčije organizirate svoj dan ili da napravite raspored učenja ili pomaknete neke izvannastavne obveze u druge dane kako bi ga rasteretili. Ali, nemojte novu školsku godinu dočekati sa starim problemima. Nažalost, problemi se neće riješiti sami, a vaše dijete u ovom uzrastu bez vaše pomoći često još nije sazrelo ni da ih sagleda, a posebno ne da ih samostalno riješi. Neophodna mu je vaša pomoć, pa stoga razgovarajte o tome na vrijeme.

Pravila komunikacije

Kada se događaju neke promjene važne za vašu obitelj (bilo da su one izvanredne, kao što je, na primjer, dolazak nove bebe u obitelj, razvod roditelja, selidba, ili one redovne, kao što su završetak ljetnih praznika i početak nove školske godine), uvijek vrijede ista pravila komunikacije: osluškujte svoje dijete (možda vašem djetetu nije lako komunicirati otvoreno i izravno) i budite mu direktna podrška (imajte razumijevanja za njegove loše dane i negativna raspoloženja).

Autor: Branimira Mrak

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Pričekajte s izborom izvannastavnih aktivnosti. Upišite dijete na sport ili neki hobi po njegovoj želji tek kada se sasvim "uhoda" sa školskim obavezama.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0