S lijepim vremenom dolaze nam i krpelji

Objavljeno 13.03.2015. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Krpelji spavaju zimski san i bude se u proljeće kada temperatura zraka naraste preko 15°C. Sezona krpelja traje do jeseni, a najaktivniji su u svibnju i lipnju.

Dolaskom toplijih dana nastojat ćete što veći dio vremena provoditi na otvorenom, osobito u prirodi. Iako boravak u prirodi donosi obilje blagodati i užitaka, u njoj vrebaju i neke opasnosti. Jedna od njih su krpelji jer oni svojim ugrizom na ljude mogu prenijeti i neke uzročnike zaraznih bolesti.

Svaki kontakt s krpeljom ne dovodi uvijek do prijenosa zaraznih bolesti

Svaki boravak u šumi, osobito među niskim raslinjem, nosi opasnost od kontakta s krpeljima. Za izletnike je važno znati da se krpelji u doba svoje intenzivne aktivnosti, a to je proljeće i rano ljeto, smještaju na grmove i nisko raslinje do visine oko jednog metra i na istaknutim vršcima grančica raširenih nožica čekaju da kraj njih prođe neko toplokrvno biće kako bi se na njega neopazice prihvatili. U urbanim sredinama možemo ih naći u parkovima, živicama, vrtovima i kućnim dvorištima.

Svaki kontakt s krpeljom ne dovodi uvijek do prijenosa zaraznih bolesti. Naime, veći broj krpelja uopće se ne "ugnijezdi" u kožu i spadne s tijela, neki satima lutaju po koži dok ne naiđu na pogodno mjesto gdje se prihvate (obično pregibe, vlasište i druge toplije/vlažnije dijelove tijela). Na mjestu ugriza krpelja može se pojaviti manje crvenilo i oteklina koja potraje nekoliko dana uz blaže izražen svrbež. Ova promjena nije posljedica infekcije, već iritativnog djelovanja stranih tvari koje se ugrizom krpelja unesu u kožu.

Simptomi zaraze pojavljuju se najčešće tek 1-2 tjedna nakon ugriza krpelja.

Tek manji broj ugriza krpelja rezultira i prijenosom nekih mikroorganizama (ako je krpelj bio zaražen), što u konačnici može rezultirati i zarazom ugriženog čovjeka te pojavom simptoma bolesti, najčešće tek 1-2 tjedna nakon ugriza krpelja. Stoga nije potrebno nakon svakog kontakta s krpeljom zatražiti liječničku pomoć - dovoljno je samo ukloniti krpelja s kože. Bez ikakvog prethodnog mazanja, uljem, alkoholom ili sl. uhvatite ga pincetom tik uz kožu i laganim povlačenjem u svim smjerovima izvucite. Još je bolje i lakše ispod krpelja podvući plastičnu pločicu za odstranjivanje krpelja (tick twister). Nakon uklanjanja krpelja, ranicu dezinficirajte alkoholom.

Kada potražiti liječničku pomoć

Međutim, ukoliko se nakon nekoliko dana od ugriza krpelja pojave simptomi bolesti - poput vrućice, bolova u mišićima i zglobovima, opće slabosti (slično gripi), ili glavobolja, mučnina, povraćanje te pojava kožnih promjena (različitih oblika osipa), potrebno je posavjetovati se s nadležnim liječnikom kako bi se pravovremeno utvrdilo o kojoj se bolesti radi te provelo adekvatno liječenje.

U Hrvatskoj se ugrizom krpelja najčešće prenose borelioza (lajmska bolest, eritema migrans), krpeljni meningoencefalitis, tularemija, erlihioza, babezioza i neke rikecioze. Većina bolesti koje prenose krpelji su blažeg oblika i liječenje se može provesti kod kuće, dok samo manji broj slučajeva zahtijeva obradu i liječenje u bolnici.

Najbolji način sprečavanja bolesti koje nastaju nakon ugriza krpelja je izbjegavanje kontakta s krpeljima ili pravovremeno i ispravno uklanjanje krpelja s tijela.

Prevencija bolesti koje prenose krpelji

  • izbjegavanje područja bogatih krpeljima tijekom ljetnih mjeseci (kada je najveća aktivnost krpelja)
  • primjena barijera radi smanjenja površine tijela koja je izložena krpeljima i sprječavanja kontakta s krpeljima (odjeća dugih rukava i dugih nogavica, umetanje nogavica u čarape ili čizme)
  • za boravka u prirodi nije dobro nositi odjeću od dlakavih tkanina (vuna, flanel) jer se za nju krpelj lakše zakvači; ne odlagati odjeću na travu i grmlje; ne provlačiti se kroz nisko raslinje
  • za boravka u prirodi nositi odjeću svijetlih boja kako bi se krpelja lakše uočilo na odjeći i odmah uklonilo
  • primjena repelenata - tvari koje odbijaju krpelje - koji se nanose na odjeću i obuću ili direktno na kožu (u obliku stika, tekućine, spreja)
  • nakon svakog boravka u prirodi gdje ima krpelja obvezno po dolasku kući pregledati odjeću i tijelo te ukoliko se naiđe na krpelja, odmah ga ukloniti
  • cijepljenjem se može spriječiti pojava krpeljnog meningoencefalitisa nakon ugriza krpelja. Treba naglasiti da cijepljenje štiti samo do jedne bolesti koju mogu prenijeti krpelji, a ne od svih. 

Izvor: www.plivazdravlje

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Obavezno primijenite repelenate kada idete u prirodu.
Dostupnost

0

Napomena
U većini slučajeva dovoljno je samo pravilno ukloniti krpelja s kože pincetom ili tick twisterom.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0