S ovim namirnicama oprezno u trudnoći!

Objavljeno 25.03.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Svima je jasno da je pravilna prehrana iznimno važna za zdravu trudnoću. Međutim, ponekad neke od naših omiljenih namirnica nisu najbolji izbor jer mogu biti potencijalno opasne za dijete u utrobi. Slijedi pregled namirnica koje je sigurnije ograničiti tijekom trudnoće.

Riba kao izvor žive

Dobro je poznato da je riba kao jedna od temeljnih namirnica mediteranske prehrane iznimno zdrava i poželjna u svakodnevnoj prehrani, posebice tijekom trudnoće. Naime, riba je izvor nezasićenih masnih kiselina koje pozitivno djeluju na rast i razvoj mozga djeteta. Ipak, zagađenje živom pretvorilo je neke vrste ribe u potencijalno opasne namirnice koje mogu imati negativan utjecaj na živčani sustav djeteta.
Trudnice, dojilje i žene koje nastoje zanijeti djecu trebaju izbjegavati ribu i plodove mora koji sadrže povišenu koncentraciju žive. Poglavito se misli na velike ribe koje dugo žive, poput morskog psa, sabljarke, skuše, tune. Preporuka je da trudnice, dojilje i žene koje planiraju trudnoću tjedno konzumiraju 2 obroka ribe koja ima nisku razinu žive. Riba koja je sigurna po tom pitanju je sva sitna riba poput srdelica, girica, papalina, te oslić, škampi, losos, i mnoge druge vrste riba koje ne dosežu veliku masu tijekom života. Također, preporučuje se ograničavanje unosa tune na 170 g tjedno. Imajte na umu: Nikako nemojte u potpunosti izbaciti ribu iz prehrane jer predstavlja iznimno vrijedan izvor kvalitetnih proteina, omega 3 masnih kiselina i siromašna je zasićenim mastima.

Umjetna sladila

Sladilo na koje treba obratiti pažnju je saharin. Naime, saharin prolazi kroz posteljicu i dospijeva do krvotoka djeteta. Istraživanja provedena na majmunima pokazala su da je fetus koji se razvija manje učinkovito u uklanja saharin iz krvi u usporedbi s odraslom osobom i stoga teorijski može doći do izrazitog povišenja razine saharina u krvi fetusa. Budući da je u studijama provedenim na životinjama dokazano da povišene razine saharina mogu uzrokovati karcinom mjehura, sigurnije je izostaviti saharin iz prehrane tijekom trudnoće. Ipak, male količine umjetnih sladila neće naškoditi nerođenoj bebi, stoga nema razloga za paniku kada je riječ o umjetnim sladilima.

Sirova hrana kao potencijalni izvor zaraze

Sirovo meso, riba i jaja trebali bi se izbaciti s trudničkog jelovnika. Naime, sirova hrana znatno je češći izvor zaraze nego kad je termički obrađena. Jela od sirove ribe, primjerice sve popularniji sushi, mogu biti odlično stanište za bakterije i parazite te ih stoga valja izbjegavati tijekom trudnoće. Isto vrijedi za mesni ili riblji carpaccio te primjerice tatarski biftek. Mlijeko i mliječni proizvodi pripravljeni od nepasteriziranog mlijeka mogu biti izvorom zaraze poznatim kao listerioza. Listeriozu uzrokuje bakterija Listeria monocytogenes, a zaraza ovom bakterijom može povećati opasnost od pobačaja, prijevremenog poroda ili mrtvorođene djece.
Listeria monocytogenes obitava u mekanim i polu-mekanim sirevima, poput fete, brie-a, camembert-a, gorgonzole i roquefort-a. Izvor ove bakterije mogu biti i nepasterizirani sokovi i mesne prerađevine poput kobasica i salama. Proces pasterizacije ubija spomenutu bakteriju te su stoga svi mekani sirevi proizvedeni od pasteriziranog mlijeka sasvim sigurni za konzumaciju. Čedar, mozzarella, krem sirevi, i zrnati sir također su posve sigurni.

Sirove klice

Sirove klice mogu biti uzrokom trovanja hranom. Vlažni i topli uvjeti koji su potrebni za optimalno klijanje ujedno pogoduju rastu raznih mikroba. Sve je više dokaza koji govore u prilog zdravstvenim i nutritivnim svojstvima klica, no istovremeno se bilježe i trovanja uzrokovana kontaminacijom Echerichiom coli i Salmonellom. Neobično je važno sjemenke i pribor za klijanje nabavljati u specijaliziranim trgovinama kako bi izbjegli potencijalne opasnosti.

Čajevi

Sigurno je piti blage čajeve poput kamilice ili voćnih čajeva, ali treba izbjegavati jake čajeve koji sadrže veću koncentraciju teina i kofeina. Također, tijekom trudnoće treba izbjegavati čajne mješavine iz neprovjerenih izvora.

Alkohol

Pivo, vino i žestoka alkoholna pića otimaju kisik stanicama koje se razvijaju i tako onemogućavaju pravilan razvoj ploda. Novije preporuke kažu da alkohol valja u potpunosti izbaciti iz prehrane trudnica, budući da nije poznato koja je kritična količina koja može ugroziti plod.

Kofein

Kava i pića koja sadrže kofein nisu opasna tijekom trudnoće ako se konzumiraju umjereno. Pritom se male količine definiraju kao jedna do dvije šalice kave dnevno.

Autor: Darija Vranešić-Bender

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Trudnice, dojilje i žene koje nastoje zanijeti djecu trebale bi pokušati izbjegavati navedene namirnice.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing