Šareni jelovnik čuva zdravlje

Objavljeno 12.06.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Jamstvo dobrog zdravlja nalazi se u raznobojnom jelovniku.

Naglasak bi trebalo staviti na zelenu i crvenu nijansu povrća i voća, a u ovo doba godine važno je pojačati i unos žutih i narančastih namirnica. Prirodni biljni pigmenti imaju različite pozitivne utjecaje na zdravlje:

  • Crvena budi energiju i štiti srce i stanice

Rajčica, crvena paprika, cikla, malina, jagoda, višnja, trešnja, ribizl... imaju crveni pigment zahvaljujući likopenu i ostalim antikancerogenim supstancama. Povrće i voće ove boje podiže energiju, regulira krvni tlak, štiti od djelovanja slobodnih radikala, stimulira cirkulaciju, štiti od upala i popravlja raspoloženje.

  • Narančasta i žuta čuvaju kožu od UV zračenja

Mrkva, marelica i breskva, dinja, bundeva, žuta paprika, limun, naranča, ananas, žute kruške i jabuke obiluju karotenoidima, prije svega beta-karotenom, provitaminom A. Poznato je da ovaj vitamin najviše utječe na oči i kožu, pa je dobro jesti povrće i voće u ovim nijansama preko ljeta.

  • Zelena poboljšava krvnu sliku i imunitet

Tikvice, brokula, mladi luk, špinat, zelena salata, grašak, blitva, mahune, kupus, krastavac, zelene jabuke i kruške, kivi... sadrže u velikoj količini željezo, ali i minerale koji potiču detoksikaciju organizma, kao i vitamin B9 (folna kiselina) koji je veoma važan za rast i obnovu stanica. Pozitivno djeluju na imunitet i živčani sustav, reguliraju rad hormona i smanjuju upalne procese.

  • Ljubičasta i plava kao sedativ

Šljive, grožđe, borovnice, svježe smokve, kupine, plavi patlidžan i ostale namirnice ljubičaste i plave nijanse sadrže bioflavonoide koji su izuzetno blagotvorni za organizam. Osim što imaju antikancerogeno i sedativno djelovanje, snižavaju kolesterol i krvni tlak, pa tako štite krvožilni sustav.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
U ovo doba godine važno je pojačati unos povrća zbog poboljšanja imuniteta u sezoni prehlada i gripa.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing