Saveti za uspešno čitanje lektira sa detetom

Objavljeno 06.11.2017.

Kako omogućiti djetetu čitalačko iskustvo i saveti za uspešno čitanje lektira.

Već nam je svima jasno da većina dece ne voli čitanje lektira. Taj zadatak shvaćaju kao i svaku drugu domaću zadaću te počinju općenito izbegavati čitanje u bilo kojem drugom formatu. Naravno, na nama kao roditeljima, je dužnost da čitanje lektira prođe što "bezbolnije" i pokažemo ih da lektire zapravo mogu da budu zanimljive i zabavne. Donosimo vam par predloga i saveta kako uspešno čitati lektiru sa svojim detetom.

Uvijek istaknite ideju dela

Važno je uvek isticati ideju dela. Potaknite dete da izrazi pozitivne osjećaje povezane s tim uspehom. Sve zaključke treba primeniti na sadašnjost. Vaše dete neka kaže ili opiše kada je zbog svoje upornosti postiglo uspeh. 

Važno je odrediti vreme čitanja

Najbolje je knjigu pročitati pet do sedam dana pre obrade u školi, posebno kada je u pitanju poezija. „Čitanje u zadnji čas“ nije preporučljivo. Ako dete prerano posudi i pročita knjigu, možda će zaboraviti neke važne detalje. 

Glavna misao i tema dva su potpuno različita pojma - moramo pomoći deci razlikovati ih.

Uvek istaknite ideju dela

Deca teško razlikuju ideju dela i temu. Moramo im pomoći razlikovati, jer ideja može biti više, a tema ja samo jedna. Ako u vreme dok dete čita lektiru i vi čitate neku knjigu, primerom ćete mu pokazati da je čitanje vredno i poželjno. Postižemo kvalitetniji odnos s detetom i tada je čitanje ispunilo svoju glavnu svrhu – pomoć našem malom čitaču da postane bolji čovek. I na kraju, ne zaboravite: razgovarajući o lektiri s detetom možete se zbližiti, otkriti što ono misli, što želi, o čemu mašta, što mu se ne sviđa. 

Potaknite dete da prvo napiše bilješke

Deca sve žele riješiti brzo, zato ih treba usporavati i usmeravati. Dobro je prvo napisati sadržaj u skraćenom obliku. Pregledajte što je napisala/napisao, a zatim neka ispravljenu lektiru prepiše u svesku. Kada osetite da je vaše dete umorno, prekinite pisanje te se odmorite. 

Nemojte doživljavati čitanje sa svojim detetom kao dužnost 

S lektirom se susrećem u dve uloge. Kao učiteljica, jako dobro znam što želim od deteta. Sve moje želje mogu se izraziti s pomoću dve reči: „sretan čitač“. Ulogu majke, pri obavljanju zadatka čitanja lektire, mnogo mi je teže ispuniti. Sve ono što „prolazi“ u razredu, ne deluje na mog čitača kod kuće. Shvatila sam da moram primeniti prvo pravilo čitanja – ugodno iskustvo može biti zajedničko čitanje s detetom. Došli ste na pola puta ako krenete u čitalačku avanturu s takvim stavom. 

Knjigu za lektiru pročitajte pre svog deteta

Spremni ste za iduće izazove,ako knjigu pročitate pre svog deteta, pa čak i kraće verzije lektira na internetu. Preduhitrit ćete nerazumljive delove, reči koje valja objasniti, ali i razmisliti o tekstu koji nosi i ima težinu pa se s njime treba bolje pozabaviti.

Vođenim pitanjima dotaknite se određenog problema

Pri čitanju neophodna je motivacija. Zanimljive delove teksta deca češto ne mogu samo otkriti. Za to postoji bezbroj razloga. Tu im možete pomoći vođenim pitanjima. Dete neka se poistoveti s likom iz knjige. Ubacite likove i njihovo ponašanje u svakodnevno okruženje malog čitača (razred, škola).Pitajte dete da vam pomogne. Time ćete mu dati na važnosti.

Izbegavajte bilo kakvo nametanje zaključaka

Ne otkrivajte detalje o likovima jer ih deca moraju otkriti sama.

Autor: Maja Horvat

Čuvarkuća na Facebooku