Savjeti za kupnju trudničke garderobe

Objavljeno 12.08.2019.

Mjeseci trudnoće u životu svake žene predstavljaju poseban period, ispunjen brojnim promjenama navika, ali i tjelesnim i anatomskim promjenama. Specifična situacija u kojoj se žena i njeno tijelo tijekom tih mjeseci nalaze zahtjeva prilagođavanje drugom stanju. U tom prilagođavanju, posebno mjesto nalazi i trudnička garderoba, odnosno odabir iste.

Bilo da su u pitanju brushalteri koji pružaju potrebnu podršku, široke haljine koje anatomski odgovaraju trudnicama ili neki drugi odjevni predmet, posebna pažnja koju trudnice poklanjaju kupovini garderobe opravdana je upravo zbog zahtjeva koje drugo stanje nameće. U nastavku teksta predstavljamo nekoliko savjeta za kupovinu trudničke garderobe.

#1 Izaberite pravo vrijeme za prvu kupovinu trudničke garderobe

S obzirom na to da svako tijelo drugačije reaguje na promjene, tako ni kod trudnica ne postoji univerzalni način da se utvrdi u kom trenutku treba početi sa nošenjem trudničke garderobe. Ipak, postoji nekoliko pokazatelja da je došlo pravo vrijeme za kupovinu trudničke garderobe.

Ukoliko otkopčavanje prvog dugmeta na vašim pantalonama više nije rezervisano za vrijeme nakon obroka, ukoliko se osjećate naduto ili ukoliko vam garderoba sa spandeksom odgovara prije nekih utegnutih odijevnih predmeta, onda je pravi trenutak za prvu kupovinu trudničke garderobe.

#2 Imajte u vidu godišnje doba vašeg termina

Pored savjeta koji se tiče pravog trenutka za prvu kupovinu, odnosno početak nošenja trudničke garderobe, drugi savjet se tiče godišnjeg doba vašeg termina. Prije kupovine garderobe, dobro razmotrite u kom mjesecu ćete zahtjevati najširu garderobu pa se, u skladu sa tim, organizujte prilikom kupovine iste.

Iako neka široka, pamučna haljina može da izgleda primamljivo i da odgovara trudnici u osmom mjesecu trudnoće, razmislite da li vam termin pada u kasnu jesen ili tokom ljetnjih meseci. Isto tako, zimske jakne ili topliju garderobu prilagodite trenutnom periodu trudnoće, pa je zato savjet da obratite pažnju na godišnje doba vašeg termina prilikom kupovine garderobe.

#3 Odabir kvalitetnog i udobnog materijala trudničke garderobe

Iako većina prodavnica ima poseban odjeljak za prodaju trudničke garderobe, veliki broj brendova zadržava iste oznake, pa je nekad bolje uzeti broj ili dva veći odjevni predmet, za svaki slučaj. Trudničku garderobu treba da odlikuje sposobnost odjeće da “diše”, mogućnost rastezanja, ali i duže trajanje odjevnih komada.

Kod kupovine trudničke garderobe, potrebno je izbjegavati odjeću od sintetičkih vlakana. Razlog za to je što je kod ovog materijala posebno izraženo da trudnička garderoba najčešće zadržava toplotu i izaziva znojenje i svrab kod žena. Sa druge strane, tkanine kao što su pamuk i likra su dizajnirane tako da se rastežu i pružaju osjećaj komfora i udobnosti koji prati nekoliko etapa trudnoće.

#4 Kombinirajte rastegljive komade garderobe

Rastegljiva garderoba predstavlja esencijalan dio trudničkog ormana, posebno zbog odlika takvog materijala da savršeno prijanja uz kožu i prati anatomiju tijela. Slojevi prsluka ili tunika koji se nose preko rastegljivog para pantalona mogu istovremeno da izgledaju stilizovano, ali i udobno. Tu je i praktična strana kod ovakvog izbora garderobe, a koja se tiče lakšeg odlaska u toalet.

Zbog toga što je teško predvijdeti kako će povećanje tjelesne težine da utiče na oblik tijela, prilikom kupovine trudničke garderobe, rastegljivost čini neizbježan epitet prilikom trudničkog šopinga. Mekana, rastegljiva odjeća sa podupiračima i brushalteri bez žice spadaju u udobnu odjeću koju krasi fleksibilnost.

#5 Kupujte ravnu i udobnu odjeću

Ukoliko ste navikle na obuću sa visokom štiklom i atraktivne modne detalje, mjeseci trudnoće nisu baš idealan trenutak za takav stil odijevanja. Umjesto toga, kupujte ravnu i udobnu odeću. Tokom mjeseci trudnoće, stopala mogu da oteknu i hodanje postaje otežano. Upravo iz tog razloga, ravna obuća predstavlja pravi izbor za trudnički garderober.

Udobna obuća koja odgovara vašem stilu, uz čičak-traku umjesto pertli olakšaće hodanje tokom trudničkih mjeseci. Bilo da je u pitanju pravi trenutak za kupovinu trudničke garderobe, godišnje doba ili materijal, savjeti za kupovinu trudničke garderobe kombinuju dva veoma bitna aspekta odijevanja - udobnost i kvalitet.

Autor: Dragan Antić

Čuvarkuća na Facebooku


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0