Savjeti za mame - kako se lakše nositi sa dnevnim obavezama

Objavljeno 28.10.2019.

Organiziranje dnevnih zadaća zavisi samo od vas i načina kako razmišljate u kriznim i stresnim situacijama. Važno je razvijati vještine osobnog organiziranja, jer su one itekako potrebne, kako u životu, tako i u poslovnoj budućnosti.

Pravilno upravljanje velikim brojem dnevnih obaveza je bitan dio života svakog pojedinca, a prije svega se to odnosi na žene koje su ostvarene i kao majke, pa se moraju nositi i sa ulogom zaposlene osobe, ali i sa ulogom majke i supruge.

U današnje vrijeme zaista može biti jako teško uklopiti poslovne i obiteljske obaveze, jer se uvijek čini da neka strana mora trpiti, a vremena za razonodu i opuštanje gotovo da nitko i nema.

Zato je dobro znati koji su to najbolji načini koji mogu pomoći mamama da se lakše bore sa dnevnim aktivnostima.

Dobra forma i optimalna funkcionalnost organizma

Ono što pomaže mamama da se lakše uklope u sve svoje dnevne obaveze jeste dobra fizička kondicija, koja im omogućava znatno lakše nošenje sa svim dnevnim izazovima i problemima. Kako bi se uspostavilo optimalno funkcioniranje tijela i uklonila bol u kičmi ili zglobovima preporučuje se medicinski fitnes pod kontrolom trenera.

Na taj način mame mogu prevenirati patološka stanja, usporiti degenerativne procese i svoje tijelo održavati u dobroj formi, što značajno može unaprijediti fizičke mogućnosti, a samim tim i sposobnost mame da se lakše nosi sa svakodnevnim izazovima.

Pravljenje svakodnevnih prioriteta

Ono što je također iznimno važno kada se govori o lakšem savladavanju obaveza tokom dana, jeste postavljanje prioriteta, koji vam značajno mogu pomoći da završite zadaće redom u zavisnosti od njihovog značaja i hitnosti.

Davanje prioriteta svakodnevnim obavezama, bilo da su to kućanski poslovi, obaveze prema djeci, obitelji ili poslovne zadaće, pomaže vam da fokus stavite na visokoprioritetne zadaće i ostavite po strani one poslove koji su manje hitni, a traže vašu punu posvećenost.

Dobro kontroliranje emocija

Mnoge osobe jednostavno nisu navikle da rade pod pritiskom i značajno se psihološki preopterećuju u situacijama kada su prezatrpane poslom, tada počinju da paniče i zamišljaju najgori mogući ishod.

Važno je da u svakoj situaciji, a posebice u onim stresnim, dobro kontrolirate svoje emocije jer ćete se tako lakše suočiti sa svim izazovima koji su pred vama. Obaveze uglavnom ne zahtjevaju emotivne reakcije, već analitičnost i mirne odluke. Stres i strah samo mogu izazvati greške, što će vam onda još više povećati obim posla.

Način na koji odgovarate na stres ovisi o vašem načinu razmišljanja i vašem vjerovanju da li nešto možete ili ne možete uraditi.

Ukoliko ipak ne izlazite na kraj sa ovim teškim osjećajima i stalno ste neraspoloženi, umorni i bez energije, i sve to negativno utječe na vaše odnose sa djecom i supružnikom, onda je najbolje da potražite pomoć life coucha, psihologa ili psihoterapeuta za roditelje.

Razgovor sa stručnom osobom koja je specijalizirana za rad sa ljudima, ili još preciznije – roditeljima, najbolje će vam pomoći da se izborite sa situacijom koja izgleda kao nerješiva.

Onda kada prikupite više psihičke snage, na lakši i konstruktivniji način možete prići svojim poslovnim i obiteljskim obavezama i sve može postati znatno jednostavnije.

Eliminirajte one nepotrebne zadaće

Dnevno opterećenje ne stvaraju samo one veoma važne zadaće, već i one koje su manje važne, ili čak nepotrebne u datom trenutku, te biste mogli uštedeti mnogo vremena ako ih jednostavno eliminirate. Pokušajte odstraniti što više zadaća koje vam nisu potrebne trenutno i koje ne doprinose ostvarivanju aktuelnih ciljeva.

Multitasking i maksimalno iskorišćavanje vremena su voma bitni u savremenom dobu, pa iako je za neke aktivnosti neophodno biti fokusiran i posvjetiti im svu svoju pažnju i energiju, postoje i oni koje možete rješavati nekoliko u isto vrijeme. Ukoliko uspete tako da organizujete svoj dan, lakše ćete izaći na kraj sa svim zadaćama.

Autor: Dragan Antić

Čuvarkuća na Facebooku