Savjeti za odabir namještaja za dječiju sobu

Objavljeno 26.08.2019.

Opremanje dječije sobe ima posebnu draž za svakog roditelja koji želi da svojoj djeci pruži najviše što može. I namještaj i svi detalji za sobu mališana se pažljivo biraju, tako da svaki kutak sobe odiše radošću i razigranošću.

Prilikom opremanja sobe za djecu prvenstveno treba imati na umu funkcionalnost i čistoću. Ako svaki dan budete usisavali dječju sobu, tako će tepih biti besprekorno čist a djeca će moći komotno da se igraju na njemu.

Kako bi se sav namještaj uklopio u enterijer, a uz to i ispunila očekivanja mališana, sam posao odabira adekvatnih komada namještaja nije nimalo lak. U daljem tekstu pročitajte korisne savjete kako da izbalansirate između funkcionalnosti i estetike, i odaberete idealan namještaj za dječiju sobu.

Namještaj za dječiju sobu po mjeri

Dječje sobe su vrlo često manje od ostalih prostorija u domu, pa treba razmišljati o tome kako sav namještaj uklopiti, tako da se djeci ostavi dovoljno prostora za igranje. Nekada je teško pronaći komad namještaja koji će se uklopiti u enterijer dječje sobe, pa je iz tih razloga idealno odjednom opremiti cijelu dječju sobu.

Danas je sve popularnije pravljenje namještaja po mjeri i prema vašoj zamisli. Vrlo često je pravljenje namještaja skuplje od same kupovine gotovog namještaja, ali je nerijetko to jedini način da se opremi soba za mališane.

Uz brojna praktična rješenja za opremanje dječje sobe, svaki kutak prostorije se može popuniti na pravi način, tako da cijeli prostor bude iskorišten. Kada se odlučite da radite namještaj po mjeri, boju, dizajn i dimenzije sami birate, što vam otvara mnoge mogućnosti i daje vam potpunu slobodu prilikom opremanja enterijera dječje sobe.

Dječija soba - prostor za spavanje, igru i učenje

Mala djeca su uglavnom zahtjevna, ali treba imati na umu da djeca mlađa od tri godine gotovo da ne uočavaju trud oko uređenja njihovog prostora, sve dok imaju dovoljno mjesta za svoje igračke i igru.

U svakom slučaju, nema sumnje da će djeci biti prijatnije ukoliko je i sam ambijent prostorije u kojoj provode najviše vremena prijatan. Nije jednostavno odabrati idealan tepih za dječju sobu, pa ne čudi što je sam izbor namještaja toliko težak.

Za djecu mlađeg uzrasta, ugaone garniture ili velike fotelje na rasklapanje su idealan izbor, jer pružaju više prostora, pa su veoma funkcionalni za dječju sobu.

Također, izborom većeg kreveta za malu djecu ćete uštedjeti, jer će isti krevet mališani moći da koriste i kada porastu. Školarcima je neophodno obezbediti radni sto i police za knjige, koji samim tim smanjuju slobodan prostor u sobi, pa mislite o tome prilikom odabira namještaja za njihovu sobu.

Iz tih razloga, ukoliko imate dvoje ili više djece, kada klinci dijele sobu, kreveti na sprat su idealan izbor. Ne samo da štede na prostoru, već ih i djeca veoma vole jer su im vrlo zanimljivi za igru. Ova vrsta namještaja se preporučuje za djecu stariju od pet godina, zbog bezbjednosti.

Odabir namještaja u dogovoru sa djecom

Kada planirate uređenje dječje sobe starijeg djeteta, uvek to radite uz konsultaciju sa djetetom. Starija djeca sama znaju što im je najpotrebnije, a često imaju i točnu zamisao kako bi njihova soba trebalo da izgleda.

Godine mališana i tipovi aktivnosti koje ih interesuju treba uzeti u obzir pri odabiru namještaja za njihovu sobu, pa imajte na umu sam životni stil djeteta. Uz kreativne ideje za zabavni dječji kutak za čitanje i zabavu, mališanima ćete probudite kreativnost, maštu i motivaciju za dalji napredak.

Ne očajavajte ako niste u mogućnosti da ispunite sve želje i očekivanja djece. Uz dogovor sa njima doći ćete do najboljeg rješenja i kompromisa. Pri odabiru namještaja za dječju sobu, ne zaboravite da je to ipak njihov kutak u kojem oni treba da se osjećaju najprijatnije.

Nakon što osmislite organizaciju cijelog dječjeg prostora, izbor funkcionalnog namještaja koji će “rasti” zajedno sa djetetom je naredni korak. Zato budite kreativni i snalažljivi tako da iskoristite svaki dio dječje sobe, a da opet uspijete da napravite pravo malo carstvo kojem će vaš mališan carovati.

Autor: Dragan Antić

Čuvarkuća na Facebooku