Savjeti za sigurnost malih biciklista

Objavljeno 24.04.2012. | Dobna skupina: 3-7, 7+

Učenje vožnje bicikla je veliki korak u dječjem životu. Bicikl, djetetovo prvo vozilo, je izvor ponosa i simbol neovisnosti i slobode. Ipak, kada se ne pridržavaju osnovnih pravila sigurnosti na biciklu, djeca u prometu mogu ozbiljno nastradati.

Donosimo nekoliko savjeta koje biste trebali prenijeti svojoj djeci kako bi bila što sigurnija u prometu:

• PRIJE IZLASKA NA CESTU OBAVEZNO SE ZAUSTAVI

Djeca moraju naučiti zaustaviti se, pogledati lijevo, desno, pa opet pogledati lijevo i oslušnuti kako bi bili sigurni da ne dolazi automobil prije nego krenu na cestu. Vrlo je važno pogledati još jednom ulijevo jer su automobili koji dolaze s lijeve strane na djetetovoj strani ulice. Iskoristite svoj kolni prilaz ili pločnik kako biste pokazali djetetu kako izaći na ulicu. Neka dijete vježba uključenje u promet, gledajući lijevo, desno, pa opet lijevo. Naučite ih da to što oni vide automobil, ne znači da vozač vidi njih. Moraju pretpostaviti da ih vozač nije vidio.

• POŠTUJ ZNAKOVE ZAUSTAVLJANJA

Budite sigurni da djeca poznaju osnovne prometne znakove zaustavljanja i signalizaciju semafora te da uvijek moraju voziti na desnoj strani. Nakon toga povedite svoje dijete do kontroliranog raskrižja i vježbajte sigurno prelaženje. Objasnite djetetu da kada se voze u skupini, svaki se biciklist mora zaustaviti i provjeriti je li cesta sigurna za prijelaz prije nego je prijeđe. Naučite malu djecu da na prometnim raskrižjima siđu s bicikla i prijeđu prijelaz hodajući uz bicikl. Podsjetite ih da poštuju prometne znakove čak i kada izgleda da nitko ne dolazi.

• POGLEDAJ IZA SEBE PRIJE NEGO SKRENEŠ, ZAOKRENEŠ ILI MIJENJAŠ TRAKE

Djeca moraju naučiti pogledati iza sebe prije nego skrenu, zaokrenu ili mijenjaju trake. Najbolje mjesto za vježbanje ovog pravila je na mirnom parkiralištu ili igralištu. Stojte iza njih dok se voze niz ravnu, obojanu crtu. Držite u zraku karte s brojevima i neka vježbaju gledanje preko ramena tako da vam pročitaju broj bez skretanja s crte. Djeca ne bi smjela samostalno voziti bicikl prije nego usavrše ovu vještinu.

• UVIJEK VOZI DESNOM STRANOM

Vozači automobila ne paze dolaze li bicikli krivom stranom ulice kod raskrižja ili kolnih prilaza. Brzina udarca automobila i bicikla veća je ako bicikl ide prema autu. Vožnja u pratećem smjeru prometa je sigurnija.

• NE PRATI DRUGOG VOZAČA BEZ POŠTIVANJA PRAVILA

Biciklisti ne smiju slijepo pratiti jedan drugoga. Voze li jedan iza drugoga, prolaz kroz crveno svjetlo, nezaustavljanje pored znaka stop, silaženje s kolnog prilaza na cestu ili skretanje iz jedne trake u drugu, čini se djeci prirodnim jer su usredotočena na praćenje. Ovo je važna lekcija!

Nikako ne dopustite da se vaše dijete vozi bez kacige, čak ni ispred kuće, na pločniku ili biciklističkoj stazi!

Međutim, nakon vožnje bicikla, kacigu treba odmah skinuti! Ako se ide igrati na igralište ili penjati na stablo, naučite dijete da uvijek skine kacigu jer se može ozlijediti.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

2

Biciklizam nažalost ima i svoju tamnu stranu zbog rizičnosti od povreda i smrtnosti.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0