Savjeti za uređenje dječije sobe za vašeg malog đaka

Objavljeno 29.06.2018.

Za dobro učenje, igru i odmor, važno je osnovcima osigurati zdravo kućno okruženje koje će ih poticati da uče i budu kreativni. Njihove sobe ćete u tu svrhu dobro srediti po našim savjetima.

Osnovna škola predstavlja ulazak u svijet obaveza i odgovornosti za svako dijete. Nova pravila, dnevni raspored, učenje i domaća zadaća; vrijeme za igru i odmor dolazi zatim, i mora se voditi računa da sve to bude izbalansirano.

Neophodno je da za to djeca imaju svoj poseban kutak, prilagođen zadacima i potrebama. Uz ovakav odabir namještaja i detalja biti će to mjesto koje će vaše dijete obožavati!

Dobar radni stol i stolica

Knjige, svjeske, radni listovi, lenjiri i oprema - sve to nekako treba smjestiti, da ne bude nereda.

Nabavite djetetu radni stol koji će ga služiti više godina, da mu ne postane mali nakon što ubrzo izraste. Ploča treba da bude dovoljno prostrana da ima mjesta za više otvorenih knjiga i svezaka, a sa strane će mu dobro doći nekoliko fioka za pribor i ono što trenutno ne koristi.

Još važnije od stolova su odgovarajuće stolice!

Djeca provode dobar dio dana u sjedećem položaju, kriveći kičmu nad knjigama, sveskama i ekranima. Zato su dobre stolice za kompjuter izuzetno važne: one moraju biti udobne i poticati djete da pravilno sjedi.

Table na zidovima - za uspomene i podsetnike

Tablice množenja, prve definicije i formule su ponekad malo teške za savladavanje iz prve. Mnogi od nas su ih savladali uz pomoć podsetnika izljepljenih svuda po stanu, na ormanima, zidovima i ogledalima.

Ove stare metode ne rade loše ni danas, pa djetetu možete olakšati učenje i ovako:

zakačite na zid table od plute sa čiodama;

zaljepite tanke i lake metalne ploče sa magnetima;

obična školska tabla može se zamijeniti tapetom po kome se može pisati i brisati.

Na tablama i posebnim tapetama dijete može pisati i crtati šta god poželi, a poslije to i obrisati - tako mu dajete priliku da samo dekoriše prostor. Na table od plute može da kači svoje zabilješke, ili crteže, fotografije i neke drage uspomene.

Mjesta za odlaganje odjeće i igračaka

Sređivanje nereda nikome nije interesantno, a djeci ponajmanje - zato unaprijed treba misliti o tome kako ga što lakše odložiti.

Na velikoj polici za knjige može se skloniti mnoštvo stvari, a da se ne troši mnogo prostora u dječijim sobama koje su često već male. Koristi se vertikalni prostor, i na gornje dijelove mogu se staviti stvari koje se rijetko koriste, a na donje – stvari za školu i svakodnevnu upotrebu.

Iskoristite i kapacitete kreveta - možete nabaviti model s velikom fiokom koja se izvlači, ili krevet na sprat ispod koga je smješten stol, a stepenice se otvaraju u fioke.

Ostavite prostora za zabavu!

Dječja soba nije samo za učenje - to je njihova oaza zabave, igre i mira.

Uključite dijete u proces odlučivanja o tome kako soba treba da se sredi: neka odabere boje, zavjese, tapete i kači postere po svojoj volji. Ipak će ono tu provoditi najviše vremena, i biće mu veće zadovoljstvo da je čisti, rastrebljuje i sređuje ako mu se taj prostor doista dopada.

Doduše, možda nije pametno da se u sobi nalaze konzole za igrice - budite sigurni da će uz njih provjesti sve moguće vrijeme, pa ih postavite u dnevnu sobu kako biste imali kontrolu, da ne pretjeruje. Isto važi i za računala, a sve je mnogo lakše ako imate samo jedano, porodično.

Uređenje dječje sobe zabava je i za roditelje i za djecu - a ako je soba dobro namještena, lijepa i zabavna, dijete će se u njoj odlično osjećati, bilo da uči, radi domaću zadaću, spava ili se druži sa svojim prijateljima.

Autor: Dragan Antić

Čuvarkuća na Facebooku


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0