Savršena ljetna torta
Glavni sastojci kolača su mrkva, orasi, naranče te sirni namaz. No, ne dajte da vas prestraši ova mrkva, niti mrkva niti orasi u kolaču ne dolaze do nikakvog izražaja.
Sastojci:
- 370 ml ulja
- 350 g šećera
- 4 jaja
- 300-350 g brašna
- sok od 2 velike naranče, ispadne oko pola šalice
- 2 žlice naribane korice od naranče ili limuna
- 2 žličice praška za pecivo (može i bez, kolač ispadne sočniji)
- pola žlicice soli
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1 žličica mljevenog kardamoma
- može se staviti i muškatnog oraščića i mljevenog đumbira
- 500 g fino mljevenih mrkvi
- 170 g mljevenih oraha
Biskvita je puno a tko želi može napraviti i malo manji ili tanji biskvit te turu muffina
Krema:
- 2-3 paketića krem sira (abc ili Philadelphia)
- 1 cijeli maslac, omekšao na sobnoj temperaturi
- 2 žličice ribane narančine kore
- 350 g šećera u prahu
- 1 žličica narančinog ulja (fleur d’oranger)
Moguće je dodati i do 3 žlice narančinog soka iako je po vrućini bolje bez njega kako se krema ne bi previše otopila.
Priprema:
- Pećnicu zagrijati na 180°C. Formu za kolače obložiti masnim papirom.
- Dobro izmiješati šećer s uljem pa dodati jedno po jedno jaje. Na kraju dodati sok i koricu od naranče.
- Prosijati brašno s praškom za pecivo, solju, cimetom i kardamomom te muškatnim oraščićem i đumbirom ako ih koristite. Spojiti s drugom smjesom i dodati mrkvu i orahe te dobro promiješati i izliti u obloženi lim za torte.
- Peći 50-tak minuta. Muffinima treba oko pola sata. Dobro ohladiti kolač te pripremiti kremu.
Priprema kreme:
Miješati dobro sir i maslac te dodati narančino ulje i koricu te sok ako ga koristite. Dodati šećer i ostaviti neko vrijeme u hladnjaku, dok se kolač u potpunosti ne ohladi.
Varijanta bez brašna
Puno rahlija i sočnija:
- 700 g mrkve
- umjesto brašna: 350 g kokosa ribanog i 70 g kukuruznog brašna
Ostalo je isto...
U Engleskoj je kolač bio dugoljastog kockastog oblika (loaf) te imao dva tanka sloja kreme. Ja sam se odlučila na jedan sloj kreme u sredini te jedan na vrhu.
Kako sam prvi kolač radila za prigodu prije koje je morao biti nekoliko sati u prtljažniku automobila na vrućini – smrznula sam ga prije toga na nekoliko sati! Tako sam otkrila da se izuzetno dobro smrzava i da je nakon odmrzavanja onako hladna krema još ukusnija. Nije loše za ljetne vrućine!
U slast!