Savršena ljetna torta

Objavljeno 18.07.2013. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 1-3, 3-7, 7+

Glavni sastojci kolača su mrkva, orasi, naranče te sirni namaz. No, ne dajte da vas prestraši ova mrkva, niti mrkva niti orasi u kolaču ne dolaze do nikakvog izražaja.

Sastojci:

  • 370 ml ulja
  • 350 g šećera
  • 4 jaja
  • 300-350 g brašna
  • sok od 2 velike naranče, ispadne oko pola šalice
  • 2 žlice naribane korice od naranče ili limuna
  • 2 žličice praška za pecivo (može i bez, kolač ispadne sočniji)
  • pola žlicice soli
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 žličica mljevenog kardamoma
  • može se staviti i muškatnog oraščića i mljevenog đumbira
  • 500 g fino mljevenih mrkvi
  • 170 g mljevenih oraha

Biskvita je puno a tko želi može napraviti i malo manji ili tanji biskvit te turu muffina

Krema:

  • 2-3 paketića krem sira (abc ili Philadelphia)
  • 1 cijeli maslac, omekšao na sobnoj temperaturi
  • 2 žličice ribane narančine kore
  • 350 g šećera u prahu
  • 1 žličica narančinog ulja (fleur d’oranger)

Moguće je dodati i do 3 žlice narančinog soka iako je po vrućini bolje bez njega kako se krema ne bi previše otopila.

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijati na 180°C. Formu za kolače obložiti masnim papirom.
  2. Dobro izmiješati šećer s uljem pa dodati jedno po jedno jaje. Na kraju dodati sok i koricu od naranče.
  3. Prosijati brašno s praškom za pecivo, solju, cimetom i kardamomom te muškatnim oraščićem i đumbirom ako ih koristite. Spojiti s drugom smjesom i dodati mrkvu i orahe te dobro promiješati i izliti u obloženi lim za torte.
  4. Peći 50-tak minuta. Muffinima treba oko pola sata. Dobro ohladiti kolač te pripremiti kremu.

Priprema kreme:

Miješati dobro sir i maslac te dodati narančino ulje i koricu te sok ako ga koristite. Dodati šećer i ostaviti neko vrijeme u hladnjaku, dok se kolač u potpunosti ne ohladi.

Varijanta bez brašna

Puno rahlija i sočnija:

  • 700 g mrkve
  • umjesto brašna: 350 g kokosa ribanog i 70 g kukuruznog brašna

Ostalo je isto...

U Engleskoj je kolač bio dugoljastog kockastog oblika (loaf) te imao dva tanka sloja kreme. Ja sam se odlučila na jedan sloj kreme u sredini te jedan na vrhu.

Kako sam prvi kolač radila za prigodu prije koje je morao biti nekoliko sati u prtljažniku automobila na vrućini – smrznula sam ga prije toga na nekoliko sati! Tako sam otkrila da se izuzetno dobro smrzava i da je nakon odmrzavanja onako hladna krema još ukusnija. Nije loše za ljetne vrućine!

U slast!

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Ovaj je recept rezultat višestrukih pokušaja izrade ovog izuzetnog kolača. Svi odreda su prošli testiranja kod gurmana koji su ga hvalili kao rijetko koji kolač do sada.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing