Šebi šik butik

Objavljeno 31.10.2013. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Kako od starog, derutnog stolića dobiti šebi šik poslasticu

Kada sam, na užas mojeg supruga, kući dovukla ovaj prastari stolić koji je, pretpostavljam, nekada služio kao stalak za telefon, nisam ni sama znala što ću točno s njim učiniti. Bilo mi ga je žao ostaviti da trune u dvorištu jedne vikendice jer je bio u prilično dobrom stanju. No, nije mi dugo trebalo da dobijem inspiraciju i krenem u akciju!

1. Korak - skidanje stare boje i laka

Ovo je najnaporniji i najduži dio posla.... Da bismo išta obojali i preuredili prvo moramo skinuti ostatke bilo kakve boje ili laka kako bi se nova boja mogla dobro prihvatiti. Na ovom stoliću bilo je nekoliko debelih slojeva boje pa je postupak išao teško.

Srećom, posjedujem fen vrlo jake snage koji puše zrak visoke temperature tako da sam prvo s njim zagrijala površinu dok se slojevi boje nisu počeli topiti i guliti. Zatim ih je puno lakše skinuti sa špahtlom.

I onda prelazimo na dobar stari brusni papir dok svi ostaci ne budu uklonjeni , a površina glatka. Tek tada je drvo spremno za nanošenje boje.

2. Korak - nanošenje boje

Budući da namjeravam nanositi više slojeva boje i završni sloj laka, nisam stavljala temeljnu boju za drvo. Koristila sam Dulux univerzalne boje na bazi vode koje se koriste za zidove, drvo i metal. Njih sam odabrala jer dolaze u velikoj paleti boja, mogu se kupiti i u malim pakiranjima od 2 dcl, a željela sam mat boju. Naravno, možete koristiti i boje za zaštitu drveta. Nanijela sam čak tri premaza žute boje jer slabo pokriva smeđu podlogu. Na donje dijelove police i ladice stavila sam samo jedan sloj jer sam ih namjeravala kasnije obojati u ljubičastu koja bolje pokriva.

Šebi šik čarolija počinje...

3. Korak - nanošenje voska

Da bih dobila šebi šik efekt, tj. efekt da se ispod oguljenog sloja boje nazire donji sloj drugačije boje, koristila sam vosak. Dakle, kada se žuti sloj boje dobro osušio, stolić sam namazala voskom, a za tu svrhu korsitila sam svijeću koju sam jednostavno utrljala u površinu stolića na mjestima gdje sam željela da proviruje žuta boja, a naročito na rubovima.

4. Korak - nanošenje boje na podlogu namazanu voskom

Na površinu namazanu voskom nanijela sam sloj narančaste boje dok cijeli stolić nije bio obojan.

5. Korak  - skidanje gornjeg sloja boje brusnim papirom

Zatim sam brusnim papirom na nekim mjestima skinula gornji sloj narančaste boje i dobila zanimljivu teksturu. Željela sam da se na cijeloj površini stolića naziru narančasta i žuta boja, zato sam nanosila vosak na cijeli stolić, bojala cijelu površinu i brusila brusnim papirom svuda podjednako. Ako vi budete imali drugačiju ideju, nanosite vosak, bojajte i brusite samo tamo gdje to želite.

6. Korak - ponavljanje koraka 3 – 5

Zatim sam opet ponovila korake 3 – 5, dakle nanijela sloj voska, obojila površenu na koju je nanešen vosak u crvenu boju i nakon sušenja brusnim papirom uklonila  crvenu boju na nekim mjestima.

Stolić je već sada poprimio vrlo zanimljiv izgled i mogla sam komotno ovdje stati, no željela sam eksperimentirat s još jednom bojom – ljubičastom.

7. Korak - ponavljanje koraka 3- 5

Opet sam nanijela sloj voska, sloj nove, ljubičaste boje i nakon sušenja brusnim papirom uklonila ljubičastu boju na nekim mjestima. U prva dva postupka ovih koraka uklanjala sam boju ravnomjernije po cijeloj površini stolića jer mi je odgovaralo da mi svuda podjednako proviruju žuta i narančasta boja. Sada, na kraju, želim da stolić bude većinom ljubičast, a da na nekim mjestima proviruju crvena, narančasta i  žuta.

8. Korak - nanošenje zaštitnog laka

Na kraju sam nanijela i zaštitini prozirni mat lak. Ako ste koristili boje za zaštitu drveta to nije niti potrebno. Ja sam koristila univerzalne boje na bazi vode pa sam željela lakom još dodatno zaštititi drvo i boju.

I to je to!

Nisam nikada radila ništa slično pa na početku cijelog procesa nisam baš točno mogla zamisliti kako će stolić na kraju ispasti. No, rezultat me je jako iznenadio i razveselio!

Savršeno se uklopio uz moj rozi zid u spavaćoj sobi kao noćni ormarić i vrlo je praktičan sa svojom ladicom i policom koje mogu koristiti za odlaganje knjiga i drugih predmeta , a nadam se da će ga uskoro krasiti i neka lijepa stolna lampa. Tko zna, možda ju i izradim sama!

Nadam se da sam pomogla i sretno sa vašim stolićima, stolicama i ostalim starim namještajem kojem namjeravate udahnuti nov život!

Slobodno mi se javite s komentarima, prijedlozima i molbama!

Slikam po zidovimaklement.ivana@gmail.com

Autor: Ivana Klement

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0