Šećerna bolest i trudnoća

Objavljeno 06.02.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Dijabetes je važna tema za sve trudnice jer se ponekad može javiti i u trudnoći. Evo što trebate o tome znati.

Ako ste trudnica ili razmišljate o trudnoći, vjerojatno ste se susreli s pojmom šećerne bolesti.  Kako je ova metabolizam šećera iznimno važan za uredan razvoj djeteta i opće stanje trudnice, detaljnije ćemo razmotriti praktičnu stranu otkrivanja, praćenja i liječenja dijebetesa u trudnoći.

Što je šećerna bolest?

Ugljikohidrati odnosno šećeri su najbrže iskoristiva hrana za naš organizam. Unosom obroka ili napitka bogatog šećerom, sav višak šećera hormon inzulin, nastao u gušterači posprema u stanice. Kako je trudnoća uistinu posebno stanje u kojem hormoni specifični trudnoći značajno mijenjaju brojne funkcije organizma pa tako i metaboličke, potrebne su dodatne vrijednosti inzulina u majke kako bi regulacija šećera (glikemija) bila uredna. Nedostatnost inzulina ima za posljedicu povišene vrijednosti šećera u krvi (ŠUK – šećer u krvi; GUK – glukoza u krvi) te to stanje nazivamo šećernom bolešći u trudnoći (gestacijski dijabetes).

Tipovi dijabetesa

Šećerna bolest može postojati i prije trudnoće. Tu razlikujemo dva tipa dijabetesa, često zvana Dijabetes tip 1 i Dijabetes tip 2. Tip 1 znači da inzulina u organizmu nema dok tip 2 odgovara kriterijima trudničkog dijabetesa, samo izvan trudnoće – znači – nedostatno stvaranje inzulina.

Prijekoncepcijsko (prije trudnoće) savjetovanje i trudnoća

Savjetovanje s vašim ginekologom prije začeća je, kad govorimo o povišenom šećeru, neobično važno jer neotkriveni šećer značajno može smanjiti plodnost u žene te povećati vjerojatnost od malih spontanih pobačaja te poremećaja razvoja (anomalija) u djeteta – najčešće srca. Ginekologa interesira ima li netko dijabetes u vašoj obitelji kako bi odlučio kojim režimom voditi računa o vašem šećeru u krvi.

Otkrivanje šećerne bolesti

One trudnice koje imaju u obitelji osobu oboljelu od šećerne bolesti, napose one kod kojih je u 1. koljenu prisutan inzulin ovisni dijabetes su u povećanom riziku za dobivanje šećerne bolesti u trudnoći. Ginekolog će tim trudnicama učiniti OGTT test (eng. - Oral Glucose Tolerance Test) s 12 tjedana trudnoće a potom će ga ponoviti s 28 tjedana. Razlog ponavljanju je dvojak: jedan je zbog toga što u 28. tjednu i djetetova gušterača producira inzulin a drugi je radi činjenice da, kako trudnoća napreduje, raste i tjelesna težina trudnice i organizam ima pojačanu potrebu za inzulinom.

One trudniće koje nemaju u obitelji osobu oboljelu od šećerne bolesti mogu ginekologu pobuditi sumnju na povišeni šećer u krvi trudnice ukoliko nađe pojačani rast djeteta (rjeđe smanjeni rast), povišenu količinu plodne vode ili ukoliko trudnica dobiva značajno na težini  - su mogući znakovi poremetnje glukoze u krvi.

Dijabetes je okriven – što sad?

Iako se donedavna činilo kako se majke “dijabetičarke” do kraja trudnoće moraju patiti s monotonim dijetama i laganom i kuhanom hranom, otkrićem glikemijskih indeksa  namirnica su se dogodile značajne promjene u režimima prehrane dijabetičarki. O toj temi ćemo podrobnije govoriti na drugom mjestu.

Važno je naglasiti da, ukoliko je šećer vrlo dobro reguliran – djeca majki s trudničkim dijabetesom ne poboljevaju ništa više od djece u majki bez trudničkog dijabetesa

Dobar dio dijabetičkih trudnica će samo dijetom uspjeti održati vrijednosti krvnog šećera u granicama normale. Manji dio će u konačnici trebati inzulin koji se daje subkutanim injekcijama. Koji god scenarij pogledamo, u konačnici za optimalan razvoj djeteta nam je važna uredna glikemija. Kako šećer kod dobrog dijela trudnica ipak zna varirati iznad granica normale – dijelu trudnica će biti sugeriran carski rez kao metoda poroda. Razlog tome jest da se dobar dio dijabetičkih trudnica pojavljuje / otkriva relativno kasno u trudnoći. Takva su djeca makrosomna (veće ili velike porođajne težine) a napose ukoliko se glikemija teže regulira – i slabije adaptljiva za vaginalni porod i samostalni život.

Važno je naglasiti da, ukoliko je šećer vrlo dobro reguliran – takva djeca ne poboljevaju ništa više od djece u majki bez trudničkog dijabetesa.

Nakon poroda…

Tijekom 6 tjedana babinja, šećer se gotovo u pravilu vraća u granice normale odmah nakon porođaja. Ipak, kako je populacija dijebetičkih trudnica u povećanom riziku za dijabetes u daljnjem životu, preporuča se učiniti test opterećenja glukozom nakon babinja.

Autor: Saša Jukić

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Pojačani rast djeteta, značajna količina plodne vode i značajno dobivanje na težini trudnice mogući su znakovi trudničkog dijabetesa.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing