Seksualni razvoj djeteta

Objavljeno 02.12.2011. | Dobna skupina: 3-7

Sva djeca prolaze određene faze u odrastanju. Saznajte što je to normalan seksualan razvoj kod djece u dobi od 3 do 7 godina

Sva djeca prolaze određene faze u odrastanju. Osim fizičkog i intelektualnog razvoja, djeca također prolaze faze seksualnog razvoja. Svaku od faza seksualnog razvoja prate fizičke promjene te osjećaji povezani sa seksualnošću. Bitno se upoznati s time kako biste bolje razumijeli svoje dijete, njihovo ponašanje, potrebe, strahove itd.

Između 3. i 7. godine kod djece se povećava interes za vlastitu spolnost. U 3.godini života, djeca mogu biti zaokupljena razlikama u pozama mokrenja. Tako npr. djevojčice mogu pokušati mokriti dok stoje. U ovoj dobi djeca su izrazito emocionalna, ona grle i ljube svoje roditelje. U 3. i 4. godini djeca uviđaju razlike između djevojčica i dječaka.

U 3.i 4. godini djeca uviđaju razlike između djevojčica i dječaka

U 4. godini često je prisutna igra "pokaži što imaš" kada si djeca međusobno pokazuju spolne organe, koja se smanjuje u 5. godini kada djeca postaju sramežljivija. U 4. i 5. godini života seksualnost postaje socijalna - počinju uključivati vršnjake. Javlja se igra među djecom različitih spola, djeca se igraju imitirajući odrasle, a za ovo razdoblje života karakteristična je i igra "doktora".  U 5. godini, kod djece se formira koncept braka. Ona znaju da je osoba suprotnog spola uobičajeni bračni partner te se često javlja igra "mame i tate". Do 6. i 7. godine djeca zbog razvoja pojma o sebi postaju još sramežljivija, kod njih se javlja potreba za privatnošću te postaju svjesna socijalnih ograničenja seksualnog izražavanja.

Izvor: Odgajam li dobro svoje dijete? Savjeti za roditelje, Gordana Buljan Flander i Ana Karlović

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Svaku od faza seksualnog razvoja prate fizičke promjene te osjećaji povezani sa seksualnošću.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0