Siguran smjer vožnje djece

Objavljeno 05.06.2016. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Dijete koje je mlađe od godinu dana ili teško manje od 9 kilograma mora biti okrenuto unazad.

Najsigurniji smjer vožnje za djecu je unazad.

Dijete koje je mlađe od godinu dana ili teško manje od 9 kilograma mora biti okrenuto unazad. U sudaru sprijeda, a koji je najčešći uzrok smrtne ili jako ozbiljne ozljede, vrat bebe koja je okrenuta prema naprijed može se istegnuti čak i do 4,5 centimetara, a kičmena moždina se može rastegnuti samo pola centimetra prije nego što dođe do ozbiljne povrede ili smrti!

Oko godine dana dječje kosti ojačaju i rizik se postepeno smanjuje. Međutim, najbolje je zadržati dijete u položaju prema natrag što je to dulje moguće, naravno, u primjerenoj autosjedalici. Najsigurniji test za provjeru je li dijete spremno za vožnju okrenuto prema naprijed jest da može samo ustati, uz pridržavanje, bez pomoći.


Kod nedonoščadi i beba niske porođajne težine (ispod 3 kg) povišeni položaj u kojem se beba nalazi u autosjedalici za bebe (45 stupnjeva) može dovesti do ometanja dišnih puteva. U tom slučaju može biti neophodno da se beba prevozi u motornom vozilu u ležećem položaju u za to namijenjenim autoležaljkama koje imaju potvrdu o sigurnosti od nadležnih državnih inspekcija. Međutim, ako je beba dovoljno velika i rođena na termin, najsigurnija je u autosjedalici okrenutoj prema nazad i pod nagibom od 45 stupnjeva. Košare i nosiljke nisu ni približno prihvatljiva sigurnosna prijevozna sredstva za bebe u motornom vozilu i njihovo korištenje ne pruža djetetu sigurnost u automobilu.


Dijete je preraslo autosjedalicu montiranu prema nazad kada tjeme glave dostigne točku naslona autosjedalice koja se nalazi 2,5 cm ispod vrha naslona. Ako je glava previsoko u autosjedalici okrenutoj prema nazad, postoji mogućnost da se tijelo pri sudaru podigne uz naslon stolice toliko da se vrat djeteta slomi preko naslona.

Bebe često prerastu autosjedalice za vožnju unatrag prije nego što je za njih sigurno da se počnu voziti okrenute prema naprijed. U tom slučaju najbolje je premjestiti bebu u kombinirano sjedalo koje se može montirati i prema naprijed i prema otraga tako da se beba može voziti unatrag koliko god je to moguće. Kod autosjedalica okrenutih prema naprijed, dijete je preraslo autosjedalicu ako su njegove uši u ravnini vrha naslona autosjedalice.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Kako bi se pozitivan trend nastavio, izuzetno je važno da se svaki roditelj informira o autosjedalicama, nabavi autosjedalicu koja odgovara dobi i veličini djeteta te je ispravno postavi u automobil.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0