Sigurnost djece u prometu - djeca biciklisti

Objavljeno 05.02.2012. | Dobna skupina: 3-7, 7+

Vožnja biciklom je vještina koju skoro svako dijete želi savladati.

Ako već nije, vaše dijete bit će sudionik u prometu kao biciklist. Padovi s bicikla su česti, a ako je ozlijeđena glava, mogu imati i vrlo teške posljedice. Neka djeca nerado nose kacige jer nisu "cool", a roditeljima su ponekad preskupe ili smatraju da za bicikl nisu potrebne u istoj mjeri kao za motocikl. No kaciga je jako važna jer štiti dijete od ozbiljnih ozljeda glave pri padu. Dječja kaciga izrađena je tako da se može prilagoditi veličini glave. Mora udobno prilijegati, a ne ispadati s glave. Kupite samo onu kacigu koja ima atest.

Kaciga je jako važna jer štiti dijete od ozbiljnih ozljeda glave pri padu.

Ograničite djetetovu samostalnu vožnju biciklom na dvorište, sigurne putove i prilaze, dok ne nauči dobro voziti. Dijete prije 14 godine ne smije biti sudionik u prometu dok ne nauči prepoznati i poštivati prometne znakove i pravila tj. dok ne dobije potvrdu da je osposobljeno za upravljanje biciklom. I tada ga svakako upozorite da u prometu uvijek bude oprezno.

Vodite računa o tome da je Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisao kada dijete smije samo biciklom na cestu, a predvidio je i kazne:

  • biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina
  • djeca s navršenih 9 godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina
  • vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju za vrijeme vožnje na cesti nositi zaštitnu kacigu na glavi (kazna je 300 kuna)

Izvor: zzjzpgz, Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju za vrijeme vožnje na cesti nositi zaštitnu kacigu na glavi .

Napomena
Vodite računa o tome da je Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisao kada dijete smije samo biciklom na cestu.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing