Sigurnost djece u prometu - djeca pješaci

Objavljeno 20.07.2016. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Kao pješaci najugroženija su djeca školske dobi. Odgovornost za stradavanje djece pješaka u prometu snose neodgovorni vozači osobnih automobila i to najčešće zbog neprilagođene brzine, osobito u blizini škola, dječjih vrtića i igrališta.

Mala djeca misle da ih vozač vidi ako oni vide vozača ili automobil te da se automobil može zaustaviti u trenutku. Osim toga, njihovo vidno polje obuhvaća trećinu vidnog polja odraslih, rijetki mogu i znaju ocijeniti kojom se brzinom promet odvija tako da ne prepoznaju opasnost i ne reagiraju na nju.

Sigurnom ponašanju u prometu djecu treba početi učiti čim prohodaju

Sigurnom ponašanju u prometu djecu treba početi učiti čim prohodaju. Djeca uče i stječu navike oponašanjem roditelja. Roditelj može unedogled govoriti djetetu da se na crveno svjetlo na semaforu ne smije prelaziti cesta, ali ako on sam to ne poštuje, neće ni dijete.

Vježbajte s djetetom prelazak ceste. Upozorite ga da obavezno cestu prelazi na pješačkom prelazu. Uvijek se zaustavite korak do ruba pločnika ili ruba ceste. Čak i ako je na raskršću semafor naučite dijete da prije prelaska ceste uvijek pogleda lijevo i desno, a djecu koja ne razlikuju lijevu od desne strane da pogledaju „na tu stranu, na onu stranu i opet na tu stranu“.

Postupno dopustite djetetu da ono vodi vas. Pratite svoju djecu sve dok ne dokažu da se kao pješaci znaju sigurno orijentirati i ponašati.

Izvor: www.zzjzpgz

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Sigurnom ponašanju u prometu djecu treba početi učiti čim prohodaju.

Napomena
Vidno polje djeteta obuhvaća trećinu vidnog polja odraslih, rijetki mogu i znaju ocijeniti kojom se brzinom promet odvija tako da ne prepoznaju opasnost i ne reagiraju na nju.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing