Simptomi astme

Objavljeno 25.11.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Simptomi se javljaju u obliku akutnih napadaja različite jakosti, i to najčešće noću ili u ranim jutarnjim satima.

Zbog upale bronhi se zadebljaju, njihov promjer se smanji. Upala bronha uzrokuje pojačano stvaranje sluzi koja se u njima nakuplja, što ih još više sužava. Značajna je odlika astme da se zbog brojnih činitelja stegne glatka muskulatura bronha. Posljedica je ta da su bronhi slabije prohodni za protok zraka. Tako nastaje bronhoopstrukcija.

Simptomi se javljaju u obliku akutnih napadaja različite jakosti, i to najčešće noću ili u ranim jutarnjim satima. Između napadaja bolesnik obično nema tegoba, ali je upala trajno prisutna. U svakodnevnoj praksi, jačinu upale bronha, a time i težinu astme, možemo ocijeniti po njenim znakovima. Zato ih i liječnik i bolesnik moraju dobro poznavati.

Astmu karakterizira:

  • kratkoća daha,
  • otežano disanje,
  • upotreba pomoćne respiratorne muskulature,
  • zviždanje u prsnom košu (piskanje),
  • bolna osjetljivost prsnog koša,
  • kašalj (na kraju napadaja praćen je oskudnom sluzi; može i prethoditi napadaju, ili ga može izazvati ako je prisutna upala; obično se javlja tijekom noći, u ranim jutarnjim satima ili nakon fizičke aktivnosti).

Astmatski se napadaj sa suženjem bronha i smanjenim protokom zraka može doživjeti bilo kada tijekom dana i noći, no bolesnici s astmom najmanje napadaja imaju danju, naročito između 12 i 14 sati. Nasuprot tome, bronhi su prosječno najviše suženi noću, i to između 2 i 4 sata ujutro. Tu pojavu nazivamo noćna astma. Učestalost i težina noćne astme ovise o jačini upale bronha.

Da si olakša disanje pri napadaju, pacijent se smješta u sjedeći ili stojeći položaj, i to često u blizini prozora, u potrazi za svježim zrakom. Na taj si način olakšava disanje, potpomažući se ujedno i pomoćnim dišnim mišićima.

U težim napadajima pacijent može biti i oznojen, uplašen, modrih usana i prstiju.

Slikovit je primjer da bolesnik s blagim ili srednje teškim napadajem astme govori u rečenicama, a onaj s teškim isprekidano, u riječima.

Izvor: www.zzjzpgz.hr

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing