Skokovi u razvoju

Objavljeno 30.09.2016. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1

Tijekom prve godine dijete doživljava velike skokove u razvoju. Ukoliko primjetite da je beba nemirna, stalno plače ili gladna nemorate odmah paničariti jer to je samo još jedna faza u odrastanju ili tzv. skok u razvoju

Roditelji znaju kada nešto 'ne štima' sa njihovim djetetom. Beba je odjednom nemirna, ili je stalno gladna ili pak ne spava kao inač. Kako god bilo, vrlo brzo primjetite kada nešto nije u redu sa vašom bebom. Prije nego počnete paničariti i zvati doktora, razmislite o dobi svog djeteta. Ono što se događa može biti jednostavno dio odrastanja ili tzv. skok u razvoju.

Tokom skoka u razvoju dojene bebe češće cicaju i često se ponašaju nervoznije

Iako ćete možda posumnjati da se radi o bolesti, skokovi u razvoju uglavnom se događaju prvih nekoliko dana kada beba dođe kući iz bolnice, pa nakon toga oko prvog tjedna starosti, 2-3 tjedna, 4-6 tjedna, 12 tjedna, 16 tjedna, 6 mjeseci i 9 mjeseci. Bebe nemaju kalendar, stoga, kod vaše bebe stvari se mogu dešavati i drugačije. Skokovi u razvoju ne prestaju s prvom godinom života - većina mama primjećuje skokove u razvoju svakih par mjeseci tokom djetinjstva, a nakon toga periodično i kroz tinejdžersku dob.

Tokom skoka u razvoju dojene bebe doje češće nego uobičajeno (ponekad i svakoga sata) i često se ponašaju nervoznije. Povećanje bebine potražnje za mlijekom tokom skoka u razvoju je privremeno. Kod beba koje su isključivo dojene potražnja se brzo povećava tokom prvih par tjedana života i onda ostaje ista između prvog i šestog mjeseca. Kada se nakon navršenog šestog mjeseca postepeno počne uvoditi dohrana bebina potražnja će postepeno opadati.

Koliko traju skokovi u razvoju?

Skokovi u razvoju traju 2 do 3 dana, ali nekad mogu trajati i do 7 dana. Sa skokovima u razvoju najbolje ćete se nositi ako pratite svoje dijete. Beba će automatski dobiti više mlijeka ako je češće dojite, a vaše zalihe mlijeka će se povećati uslijed češćih podoja. Nije potrebno (niti se preporučuje) tokom skokova u razvoju dopunjavati bebinu prehranu nadomijestcima za majčino mlijeko.

Skokovi u razvoju traju 2 do 3 dana, ali nekad mogu trajati i do 7 dana

Nadopunjavanje (i/ili hranjenje po rasporedu) ometa prirodnu ravnotežu ponude i potražnje i spriječit će vaše tijelo da dobije poruku da treba proizvoditi više mlijeka tokom skokova u razvoju. Neke dojilje osjećaju više gladi i žeđi u periodima kada bebe prolaze kroz skokove u razvoju. Slušajte svoje tijelo – možda ćete trebati jesti i piti više u periodu kada bebe češće doje.

Kako beba raste tako će prolaziti kroz različite faze, kako će se beba ponašati u određenoj sitaciji ovisi od bebe do bebe, no važno je da ostanete smireni i da osluškujete potrebe svoga djeteta. Svaki put kada mislite kako ste napokon izašli iz neke faze, doći će opet nova faza i upravo to su čari odrastanja tih malih stvorenja. Zapamtite, svaka faza pa i ona koja vam se u tom trenu čini najgora, vrlo brzo će proći.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

5 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Većina djece vremenom uhvati neki vlastiti ritam hranjenja, a iznenadno povećanje broja podoja je najčešće povezano sa skokovima u razvoju. Stoga u tom vremenu dojite kada god to dijete zatraži od vas.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing