Slabost i vrtoglavica u trudnoći

Objavljeno 28.03.2013. | Dobna skupina: Prije poroda

Nesvjestica nije uobičajeni simptom trudnoće, ali vrtoglavica i omaglica jesu.

Vrtoglavica se u prvom tromjesječju pojavljuje zbog toga što u organizmu trudnice još nema dovoljni krvi za ispunjavanje krvožilnog sustava koji se brzo razvija. U drugom tromjesječju ona može biti izazvana pritiskom rastuće maternice na majčine krvne žile. 

Izbjegavajte zagušljive i pregrijane prostorije i naglo ustajanje

Uzrok vrtoglavici može biti niska razina šećera u krvi. Ova vrsta vrtoglavice može se izbjeći uzimanjem bjelančevina u svakom obroku i uzimanjem učestalijih međuobroka. Za brzo podizanje razine šećera u krvi u torbi uvijek imajte vrećicu grožđica, voće ili krekere, odnosno štapiće od cjelovitog brašna.

Vrtoglavica može biti i znak dehidracije, pa treba uzimati barem osam čaša tekućine dnevno, a i više ako ste vježbali ili je vrlo toplo. Izbjegavajte boravak u zagušljivim i pregrijanim prostorijama i naglo ustajanje kako biste izbjegli da iznenadno otjecanje krvi iz mozga pri promjeni položaja izazove vrtoglavicu.

Ako vrtoglavice osjećate češće one kao i nesvjestica mogu biti znak anemije, pa će biti potrebno načiniti pretrage.

Ako osjetite omaglicu i čini vam se da ćete se onesvijetiti pokušajte povećati dotok krvi u mozak tako što ćete leći poviženih nogu ili sjesti i spustiti glavu među koljena dok vrtoglavica ne nestane. Dogodi li vam se to negdje gdje ne možete ni leći ni sjesti, kleknite na jedno koljeno i sagnite se prema naprijed kao da pokušavate svezati cipelu.

Zbog vrtoglavice ne morati brinuti, iako je dotok krvi u mozak bio privremeno smanjen to neće naškoditi djetetu. Međutim, ako vrtoglavice osjećate češće one kao i nesvjestica mogu biti znak anemije, pa će biti potrebno načiniti pretrage.

Izvor: Što očekivati u trudnoći, Heidi E. Murkoff, Arlene Eisenberg, Sandee E. Hathaway

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

0

Uzrok vrtoglavici može biti niska razina šećera u krvi.

Napomena
U drugom tromjesječju vrtoglavica može biti izazvana pritiskom rastuće maternice na majčine krvne žile.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing