Sleep apnea kod djece i kako se boriti s njom

Objavljeno 18.07.2019.

Hrkanje i noćna opstruktivna apnea nisu svojstveni samo starijim osobama, već se u određenom procentu susreću i kod djece predškolskog i školskog uzrasta. Rohnopatija se kod odraslih smatra uobičajenom pojavom, dok je kod mališana ipak u pitanju neuobičajena pojava koja često roditelje veoma zabrine.

Kod djece je hrkanje uglavnom uzrokovano uvećanim krajnicima, naročito trećim koji se nalazi u gornjem dijelu ždrela. On ometa normalno disanje i uzorkuje hrkanje i sleep apneu. U nastavku teksta saznajte što je sleep apnea kod djece, koje su neprijatne propratne pojave apnee i kako se boriti s njom.

Šta je sleep apnea kod djece?

Sleep apnea kod djece nastaje tijekom spavanja kada se smanjuje napetost cijele tjelesne muskulature, pa tako i mišića oko dišnog puta koji tada može biti i kompletno zatvoren ili blago prigušen. Tada se strujanje vazduha iz nosa ne može probiti do donjih dišnih puteva i dolazi do prekida disanja, odnosno sleep apneje.

Kao i kod odrasli, i kod djece, sleep apnea predstavlja kratkotrajni prestanak disanja. Zapravo, apneja je prekid spoljašnjeg disanja, uz očuvano unutrašnje disanje, ili pauzu u disanju koja traje do desetak sekundi.

Sleep apnea kod mališana je rijetka vrsta poremećaja, pa se o njoj malo govori i još manje zna. Smatra se da oko pet odsto odrasle svjetske populacije pati od ovog poremećaja, dok je procenat oboljelih kod djece još manji. Dobar san jača djetetov imunitet, te je potrebno liječiti apneju ukoliko se primijete simptomi ove bolesti.

Za roditelje može biti poprilično traumatično posmatrati kako im se dijete zbog prestanka disanja u snu bori za vazduh, pa je sleep apnea kod djece bolest koja je više dramatična za roditelje nego za samu djecu koja često nisu ni svjesna što im se dešava.

Neprijatne propratne pojave sleep apnee kod djece

Liječnike i roditelje posebno brine to što apneja kod djece utječe na sveukupno zdravlje i san, posebno ako se sleep apnea javlja i traje godinama. Kao i kod odraslih, i kod djece ova vrsta bolesti dovodi do pospanosti i dekoncentriranosti u toku dana.

Nerijetko djeca koja pate zbog problema hrkanja i apneje imaju i poremećaje ponašanja tijekom dana. Učestalost ustajanja u toku noći zbog mokrenja kod mališana koji pate od sleep apnee je češća i prisutnija nego kod druge djece.

Također, ovu vrstu problema kod mališana prati i anoreksija, neuroza, sisanje palca, grickanje noktiju i nemiran san, pa djeca ne spavaju onda kada je najbolje vrijeme za spavanje. Rješavanjem problema hrkanja i sleep apnee, ostale tegobe uglavnom nestaju same od sebe.

Različiti uzroci sleep apnee kod djece

Ekološki faktor koji je usko povjezan sa nastankom ove pojave je sama alergija sluznice nosa, koja je vrlo česta kod djece. Ovakva alergija može da bude sezonskog ili stalnog tipa, pa se kod neke djece može javiti samo u proljeće ili jesen, kada ima najviše alergena u vazduhu, dok je kod nekih stalno prisutna.

Jedan od uzroka hrkanja i pojave apneje kod mališana je uzrokovano lošim disanjem kroz nos, devijacijom nosne pregrade ili polipima nosa i sinusnih prostora. Također, za pojavu apneje su odgovorni i anatomsko-morfološki faktori, kao što su makroglosija i retrognatija, odnosno veliki jezik i pomjerena donja vilica unazad.

Kako se boriti s apnejom kod djece?

Apneja, kao i kod odraslih, i kod djece može da izazove brojne druge komplikacije pa se savjetuje roditeljima da se ako je primijete obrate liječnicima za savjet i pomoć, kako bi je izliječili i kako ne bi izazivala druge zdravstvene probleme.

Iako su sleep apnea aparatiodličan način za liječenje apneje kod odraslih, kod djece terapija ipak podrazumijeva hiruško liječenje uzroka. Najčešće primjenjivana metoda je hiruško odstranjenje sva tri kajnika, koji su u najvećem broju slučajeva i glavni uzrok problema.

Jedna od najsavremenijih metoda liječenja sleep apnee kod djece je koblator plazma kirurgija, kojom se bez krvarenja odstranjuju sva tri krajnika. Nakon ove intervencije, bol je svedena na minimum, dok je kod klasične kirurgije bol ipak prisutna posle operacije određeni vremenski period.

Sam oporavak posle navedene intervencije je znatno brži, pa dijete može već nekoliko sati nakon operacije normalno jesti i piti. Spavanje je vrlo bitno za djecu, pa je važno da se ovoj bolesti kod mališana ozbiljno pristupi. Samo hrkanje kod mališana može biti iritirajuće i nije uopće bezazleno ukoliko remeti san.

Problem postaje veći ako se uz hrkanje javlja i sleep apnea, pa je zbog toga vrlo važno da se roditelji koji primijete prve simptome apneje, odnosno prekid disanja u snu kod svoje djece jave liječniku, kako bi se na vrijeme počelo sa liječenjem.

Autor: Dragan Antić

Čuvarkuća na Facebooku


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0