Smanjivanje nasilja kod djece

Objavljeno 12.04.2014. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Roditelji imaju jako važnu ulogu u smanjivanju nasilja, oni mogu naučiti dijete kako se nositi s osjećajima ljutnje bez upotrebe nasilja odgajajući svoju djecu u sigurnim domovima, s puno ljubavi.

Ako se roditelji posvete djetetu i puno njime bave, pogotovo u ranim godinama razvoja,  manja je vjerojatnost da će se kod djeteta javiti poremećaj u ponašanju ili delikvencija. Vodite računa o tome da djeca imaju svoju vlastitu ličnost i razum i u procesu njihovog osamostaljivanja budite strpljivi. Dajte sve od sebe da na djetetovo ponašanje, usprkos ljutnji, frustraciji ili razočaranju, ne reagirate na neprijateljski način.

Radite na stvaranju sigurnog i nenasilnog doma

Budite prisutni u djetetovom životu jer bez pravilnog nadzora djeca ne dobivaju potrebnu sigurnost. Podržite djecu u tome da se odupru nasilju i naučite ih da reagiraju kad netko vrijeđa, prijeti ili udara drugu osobu. Pomozite im u shvaćanju da je potrebno više hrabrosti i snage za odupiranje nasilju nego za prihvaćanje nasilja.

I sami budite dobar uzor djeci, radite na stvaranju sigurnog, nenasilnog doma i reagirajte na svako nasilno ponašanje među braćom i sestrama.

Važno je da:

  • znate gdje vam je dijete u svakom trenutku i tko su prijatelji s kojima se druži
  • ne ostavljajte mlađu djecu samu kod kuće
  • ohrabrite školsku djecu za sudjelovanje u nadgledanim školskim aktivnostima - dodatna nastava, sport  ili rekreacijske grupe
  • pratite dijete na aktivnosti i uočite kako se slaže s drugom djecom. Naučite ga kako se nositi s tuđim uvredama, prijetnjama ili udarcima

Ako vam se biti roditelj čini preteškim i stresnim porazgovarajte o tome sa stručnjakom ili se obratite u savjetovalište za roditelje gdje možete dobiti konkretne savjete kako na pozitivan način riješiti probleme nastale u odgoju djece.

Izvor: Odgajam li dobro svoje dijete?, Gordana Buljan Flander, Ana Karlović

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing