Smijem li piti kavu u trudnoći?

Objavljeno 29.12.2015. | Dobna skupina: Prije poroda

Za trudnice je najsigurnija umjerenost u konzumaciji kave i drugih prehrambenih izvora kofeina.

Većina stručnjaka slaže se kako su male količine kave, jedna do dvije šalice dnevno, bezopasne za trudnice. Međutim, neke znanstvene studije ukazuju kako visok unos kofeina (više od tri šalice dnevno) može povećati opasnost od pobačaja ili rađanja novorođenčeta niske porođajne težine.

Mnoge trudnice osjećaju odbojnost prema kavi tijekom prvog tromjesečja trudnoće, a nerijetko je upravo kava uzrokom žgaravice i mučnine

Uz kavu, najznačajniji prehrambeni izvori kofeina su čaj, kola napitci, energetski napitci i čokolada, a kofein sadrže i proizvodi koji sadrže aromu kave ili čokolade kao što su sladoled, jogurt, mlijeko ili bomboni. Crna ili „turska“ kava ima najveću koncentraciju kofeina, dok instant kava sadrži približno dvostruko manje. Čokolada obično sadrži vrlo male količine kofeina. Preporuke o unosu kofeina tijekom trudnoće navode kako se dnevni unos od 300 mg kofeina, odnosno dvije šalice kave, smatra sigurnim za trudnice.

Dobro je imati na umu kako i lijekovi protiv bolova, migrene, prehlade te lijekovi za odgađanje sna također sadrže kofein kao i različiti biljni pripravci poput  guarane. Ako je na deklaraciji lijeka naveden kofein, trudnice bi u pravilu trebale izbjegavati takve lijekove. Količina kofeina često nije deklarirana na biljnim pripravcima stoga njih treba potpuno izbjegavati.

Autor: Darija Vranešić-Bender

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Dobro je imati na umu kako i lijekovi protiv bolova, migrene, prehlade te lijekovi za odgađanje sna također sadrže kofein kao i različiti biljni pripravci poput guarane. Ako je na deklaraciji lijeka naveden kofein, trudnice bi ga u pravilu trebale izbjega

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing