Smirivanje dječjih trbuščića u vožnji

Objavljeno 19.07.2016. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Mučnina u vožnji javlja se zato jer mozak od osjetila prima zbunjujuće poruke.

Dok beba sjedi u autosjedalici vidi samo nepomičan naslonjač sjedišta automobila, a osjetila za pokret u unutarnjem uhu govore mozgu da se tijelo kreće. Taj centar za ravnotežu kod neke je dojenčadi osjetljiviji nego kod druge.

Pokušajte djetetovu mučninu smiriti na sljedeće načine:

  • Birajte vožnju ravnim autocestama i izbjegavajte dionice kroz gradove gdje može doći do zastoja u prometu. Maim želucima teško padaju učestala zaustavljnaja i kretanja i krivudave ceste.
  • Pokušajte planirati put u vrijeme kada dijete obično spava jer san ublažava mučninu. Ako krenete tik pred spavanje možete se nadati da ćete stići na cilj s  odmornim djetetom.
  • Dijete treba biti sito, ali ne da se prejelo. Prije polaska dajte mu lagani obrok od žitarica, tjestenine i voća, ne mliječne proizvode, a tijekom putovanja hranu koja ne pada teško na želudac poput krekera i keksa.
  • Spremnik za gorivo napunite prije polaska jer je dojenčad osjetljiva na ispušne plinove i isparavanja na benzinskim crpkama.
  • Djetetu omogućite pogled kroz prozor, to mu može smanjiti mučninu, ali nemojte ugrožavati njegovu sigurnost zbog pogleda.
  • Igrajte igre prilikom kojih će se dijete usredotočiti na udaljene objekte. Bit će mu manje mučno nego da gleda u slikovnice.
  • Svježi zrak puno pomaže, otvorite malo po jedan prozor na svakoj strani automobila kako bi zrak mogao kružiti. Ne samo da se s djetetom u autu ne smije pušiti nego treba izbjegavati i druge zagađivače zraka kao što su parfemi i razni mirisi.
  • Do navršenih godinu dana ne preporučuju se lijekovi protiv mučnine, a nakon toga posavjetujte se s liječnikom smije li vaše dijete koristiti takve lijekove.

Izvor: Njega djeteta, Dr.William i Martha Sears

Autor: Čuvarkuća uredništvo

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

3

Centar za ravnotežu kod neke je dojenčadi osjetljiviji nego kod druge.

Napomena
Djetetu omogućite pogled kroz prozor, ali nemojte ugrožavati njegovu sigurnost zbog pogleda.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0