Sol - mineral života!

Objavljeno 03.10.2013. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Sol je od davnina poznata kao mineral života, no u posljednje vrijeme njezina rasprostranjenost i sve veća upotreba u prehrambenoj industriji učinila ju je jednim od glavnih krivaca visokog tlaka i srčanih oboljenja.

Prosječan unos soli u raznim oblicima u iznosi oko 13g/dan za muškarce i 10.2 g/dan za žene što upozorava na loše prehrambene navike naše nacije zbog čega je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) krajem 2012. godine izdala nove naputke u kojima preporuča dnevni unos soli ne veći od 5 grama, odnostno manje od 2 grama natrija i najmanje 3,51 gram kalija dnevno kako bi, uz raznoliku, uravnoteženu i umjerenu prehranu i tjelesnu aktivnost, smanjili zdravstvene rizike od razvoja bolesti srca.

Naime, konzumna sol, slično kao i prirodne namirnice, čini samo 10 do 15% ukupnog unosa natrija, dok procesuirani proizvodi kao što su juhe u vrećicama, suhomesnati proizvodi, umaci tipa majoneza, kečap i senf, paštete, sirevi, žitne pahuljice, keksi i grickalice čine više od 70% unosa „skrivenih soli“ tj. kobnog natrija čija prekomjerna količina u organizmu povečava krvni tlak i uzrokuje srčana oboljenja.

Danas se sve više proizvode prehrambeni proizvodi sa smanjenom količinom natrija na kojima je navedeno da sadrže manje od 300 mg soli ili natrrija na 100grama proizvoda. Često se smanjivanje konzumacije natrija čini teško provedivo i komplicirano, no tu je 5 koraka do savršenog tlaka:

1. Biraj svježe namirnice!

2. Jedi više voća i povrća!

3. Ne dosoljavaj!

4. Čitaj deklaracije proizvoda!

5. Skrivena sol krije se u treminima kao što su „ukiseljeno“, „usoljeno“, „marinirano“ i „temeljac“!

Autor: Tena Niseteo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0