Spava li vaše dijete s vama u krevetu?

Objavljeno 01.04.2016. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Treba li dijete spavati s roditeljima u krevetu - da ili ne? Odgovor na ovo pitanje nije tako jednostavan i dobro je upitati se zašto je tome tako?

Postoje iznimne situacije kada roditelji imaju dobre razloge da dijete spava s njima kao npr. kada dijete ima visoku temperaturu, jako kašlje i slično, pa želite biti sigurni da će mu, ako zatreba, biti pružena pomoć. Stoga je uzeti dijete k sebi najjednostavnije i najbolje rješenje. Isto vrijedi i za dijete koje noću u panici uplašeno plače.

Nema dvojbe jako bolesno dijete treba blizinu svojih roditelja

Možda ga muči noćna mora ili teško proživljava dnevne događaje. Privremeno će mu pomoći tjelesna blizina roditelja. Ipak za većinu djece spavanje s roditeljima nije iznimka, nego pravilo. Koliko je to za djecu, roditelje i njihov međusobni odnos dobro?

Odgovorite iskreno na sljedeća pitanja koja će vam pomoći da steknete bolji uvid u svoje stanje:

  • Smeta li vam što dijete spava između vas i vašeg partnera i remeti vam san?
  • Utječe li to na vaš seksualni život?
  • Ima li vaše dijete slab san i često se budi?
  • Trebate li noću tjelesu blizinu svog djeteta, jer biste se inače osjećali usamljeno?
  • Ima li vaš partner drugačije mišljenje o ovoj temi?
  • Želite li vi i vaš partner promijeniti sadašnje stanje?

Ako ste na sva pitanja odgovorili sa "ne" onda u tom slučaju nema nikakvih problema. Čvrsto se odlučili dovesti dijete u krevet i iza toga stojite. Na jedno ili više pitanja ste odgovorili s "da"? Onda stvari stoje malo drugačije. Mnogo roditelja dijeli krevet s dijecom protiv vlastitiog uvjerenja. To nije bila vaša odluka nego ste se u njoj jednostavno našli... Možda vam je dijete bilo bolesno, pa se tako iznimka pretvorila u pravilo. Vrijeme je da priznate vlasitu odgovornost i postavite djetetu granice. Vi biste trebali biti osoba koja odlučuje što je najbolje za vašu obitelj. U protivnom, svome ste djetetu dali previše slobode. Kada ono noću legne između roditelja, i tako ih razdvoji, ono osjeća moć. Ova moć ima i drugu stranu medalje: u slučaju svađe ili razvoda, dijete bi moglo dovesti jedno s drugim u vezu, a to bi u njemu moglo izazvati jaki osjećaj krivnje. Pokušajte pronaći prave razloge. Nije pošteno prema djetetu koristiti ga za rješavanje isključivo svojih potreba (bilo da ste usamljeni i slično).

Izvor: Svako dijete može naučiti spavati, Annette Kast Zahn, Hartmut Morgenroth, Alinea 2005.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Skladan večernji ritual, prilagođen djetetovoj dobi olakšat će uspavljivanje i produbiti vezu između roditelja i djeteta. Spavanje s roditeljima preporučuje se iznimno.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing