Spavanje je vrlo bitno za djecu!

Objavljeno 06.01.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Više sna čini djecu fokusiranom i emotivno stabilnom.

Kvalitetan san vrlo je važan za djecu a tome svjedoči govori podatak da manjak sna čini djecu razdražljivijom i impulsivnijom.

Sve više ljudi u svijetu ne spava dovoljno. I roditelji tu naviku prenose na svoju djecu, što bi na njih moglo imati posljedice poput manjka kontrole nad svojim emocijama i veće podložnosti impulzivnom ponašanju, pokazala su posljednja istraživanja.

U istraživanju su sudjelovala djeca od 7 do 11 godina te su tokom ispitivanja spavala sat vremena kraće ili duže pet noći zaredom.

"Cilj nam je bio vidjeti kako manjak sna utječe na ponašanje djece", rekao je Reut Gruber, voditelj istraživanja i pisholog na Sveučilištu McGill. Djeca su zatim odgovarala na 10 standardnih pitanja kako bi se vidjelo koliko su koncentrirana i impulzivna, uzbuđuju li se lako, kao i njihovu emotivnu reakciju.

Nakon što su spavala sat vremena kraće, djeca su pokazala lošije rezultate, bilo ih je lakše iznervirati, bila su frustrirana i imala su većih problema s koncentracijom.

Utvrđeno je da manjak sna utječe na to da se i studenti osjećaju frustrirano i dekoncentrirano četiri puta više nego u normalnim situacijama.

"Ovo istraživanje je značajno jer je pokazalo kako male promjene mogu imati utjecaja jer su i djeca koja su spavala sat vremena duže imala iste probleme kao i ona koja su spavala sat vremena kraće", rekla je Gruber.

Ovim istraživanjem dokazano je koliko je san bitan za zdravlje djece, ali i odraslih.

"Ovisno o tome koliko važnosti pridajemo snu, možemo postići pozitivne ili negativne utjecaje na ponašanje naše djece", poručio je Gruber.

Gruber savjetuje da je bolje pogledati jedan crtić manje ili ne dozvoliti djeci da odigraju igricu kako bi na vrijeme legla u krevet i naspavala se.

Izvor: The Times

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing