Spavanje na boku

Objavljeno 18.06.2015. | Dobna skupina: 0-1

U koji položaj staviti tek rođenu bebu da spava, dok još nema kontrolu glavice, na trbuh, leđa ili bok, pitanje je na koje je odgovorila Ljiljana Buršić, koja kao neurorazvojna fizioterapeutkinja u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda u Puli vodi programe rehabilitacije upravo za najmlađu djecu.

U prva dva mjeseca važno je da dijete spava na ravnome i na boku, i to naizmjence na jednom pa na drugome boku. Pritom moramo voditi računa da mu je glavica u srednjem položaju, ručice ispred tijela, slobodne, te da su mu nožice lagano savijene prema naprijed i raširene. Važno je da je glava u ravnini s leđima i da ju dijete ne zabacuje unazad. Da bi poduprli dijete i pomogli mu da ostane u tom položaju možemo se poslužiti valjcima. Valjčiće ne treba kupovati već ih jednostavno napravimo sami tako da smotamo ručnik ili dekicu. Duži valjak stavljamo cijelom dužinom djetetovih leđa i glave, a kraći valjak stavimo s prednje strane, od trbuha i između nogu. Postavljeni na taj način, valjčići omogućuju djetetu stabilan i udoban položaj.

Nakon drugog, trećeg mjeseca dijete razvija stabilnost glave i pokazuje potrebu za kretanjem. Dijete sada samo tijekom spavanja iz bočnog položaja prelazi na leđa. Valjčići mu više nisu potrebni, smetaju mu i moramo ih maknuti.

U potrbušni položaj dijete stavljamo samo dok je budno, ne i za vrijeme spavanja.

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0