Špinat- Popajeva hrana

Objavljeno 24.08.2011. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7

Špinat nitko nije toliko popularizirao kao omiljeni crtani lik, no i bez njega špinat osvaja svojim karakteristikama. Dugo je bio hvaljen zbog velike količine željeza koje sadrži, no onda se saznalo da je željezo iz špinata teško iskoristivo, i vrlo sporo se resorbira u organizmu.

Cijenjena lisnata povrtnica bogata je mnogim nutrijentima, kao što su vitamin K koji je za naše kosti jednako važan kao i vitamin D, kalij i magnezij, no o njemu se toliko ne priča. Vitamin K je izuzetno važan za kosti jer bez njega minerali potrebni za izgradnju kostiju neće doći tamo gdje trebaju, u kosti. Uz vitamin D, špinat sadrži i vitamin A, C, E i B6, te mangan, folnu kiselinu, magnezij i željezo.

Uz sve dobro što sadrži treba imati na umu da špinat krije i određenu dozu oksalne kiseline koja se može taložiti u bubrezima i izazvati kamence. Najviše je ima u peteljci, i osobe sklone bubrežnim kamencima trebale bi biti pažljive prilikom konzumacije. Djeci špinat pripremajte uvijek odvojenih peteljki i pomiješan s mlijekom budući da se u interakciji s kalcijem iz mlijeka oksalati pretvaraju u netopiv spoj koji se nerazgrađen izluči iz organizma.

Špinat treba pripremati svježi, kratko prokuhan i dobro ocijeđen, budući da ima sposobnost upijanja nitrata iz zemlje, koji se termičkom obradom ili dužim stajanje u hladnjaku pretvaraju u za organizam opasne nitrite.

Izvor: www.pliva.hr

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

4

Bebama uvijek nudite svjež špinat, odstranjenih peteljki.
Ukupni dojam

4

Uz vitamin D, špinat sadrži i vitamin A, C, E i B6, te mangan, folnu kiselinu, magnezij i željezo
Dostupnost

3

Špinat je sezonska namirnica.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing