Spriječite prehladu na ljetovanju

Objavljeno 08.06.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Donosimo vam nekoliko jednostavnih pravila kojih biste se trebali pridržavati kako biste spriječili prehladu na ljetovanju odnosno "ljetnu gripu".

1. Izbjegavajte klima uređaje
Naravno da se pri visokim vanjskim temperatura radujemo rashlađenim prostorima. Kada ste na godišnjem odmoru, klima uređaji nisu nikakva rijetkost u avionima, hotelima, restoranima ili trgovačkim centrima. Prevelika razlika između vanjske i unutrašnje temperature je veliki izazov za imunološki sustav vaših najmanjih.

Pokušajte izbjegavati prehladne prostore. Idealna tempratura je oko 20°C i ne bi trebala biti niža za 5 stupnjeva od vanjske. Stoga spakirajte vesticu ili jaknicu kako biste je mogli obući svome djetetu.
 
2. Umjereno uživajte u suncu
Na plaži treba voditi računa da djeca nisu previše izložena prekomjernoj vruċini i intenzivnim sunčevim zrakama, jer time slabi otpornost vašeg djeteta i podložnije je prehladama.

Vodite računa da se vaše dijete u poslijepodnevnim vruċinama nalazi u hladu. Time ne sprječavate samo prehladu već i opekline od sunca.

3. Ne zaboravite posušiti svoje dijete
Kod vruċina je osvježenje u bazenu ili moru vrlo primamljivo. Iako su temperature visoke, voda je obično dosta svježija. Tjelesna se temperatura vašeg djeteta, ukoliko se predugo zadržava u vodi, može sniziti i tijelo može postati podložno virusima.

Čim vaše dijete izađe iz vode, trebate ga dobro posušiti i presvući mu novi kupaći kostim. Nemojte dopustiti da se mokri kupaći kostimi suše na tijelu vašeg djeteta i vodite računa da zadržavanja u svježijoj vodi ne budu preduga.

4. Mijenjajte odjeću nakon znojenja
Kod visokih tempratura često zna doći do znojenja i odjeća postaje vlažna. Iako je znojenje zdravo i regulira tjelesnu temperaturu, vlažna odjeća može dovesti do previsokog hlađenja tijela.

Vlažnu odjeću vašeg djeteta trebate odmah zamijeniti suhom. Poželjno je ako ste negdje vani, ponijeti dodatnu majicu za presvlačenje.

5. Obavezno perite ruke
Virusi prehlade se u veċini slučajeva prvo smjeste na koži, kao npr. prilikom rukovanja ili igranja s drugom djecom. Ako vaše dijete nakon toga dodirne lice, virusi putem sluznice završe u nosu i ustima. Zato vodite računa da vaše dijete redovito pere ruke.

Vlažne maramice ili manja sredstva za dezinfekciju su praktična za putovanje i mogu koristiti kod čišćenja ruku.

6. Unosite dovoljno tekućine

Tijekom znojenja tijelo gubi više tekućine nego inače. Kako biste to nadoknadili, trebate voditi računa da vaše dijete pije puno tekućine.

Pogotovo kada ste na putu s djetetom, trebate sa sobom nositi nešto za piće. Voda i nezaslađeni čajevi najbolja su solucija.

7. Dobro opremljena putna ljekarna
Ako se vaše dijete zarazilo usprkos mjerama zaštite, dobro opremljena putna ljekarna je izuzetno važna kako biste pomogli svome djetetu. Putna ljekarna treba biti uvijek uz vas kada putuje s djecom. Analgetici i antipiretici namjenjeni djeci su svakako sastavni dio nje. Često se zna dogoditi da na godišnjem odmoru nemate ljekarnu u blizini.

Prije polaska na godišnji odmor prekontrolirajte sadržaj vlastite ljekarne. Pri tome vodite računa o roku trajanja lijekova.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Kod ljetovanja u stranim zemljama rizik od infekcije je povećan, jer postoje virusi koje imunološki sustav vašeg djeteta ne poznaje. Nakon otprilike sedam dana, ljetna gripa se obično izliječi.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0