Spuštena stopala

Objavljeno 20.06.2014. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Jedna od najčešćih deformacija lokomotornog sustava djece školskog uzrasta su spuštena stopala.

Treba razlikovati rigidno spušteno stopalo od fleksibilnog spuštenog stopala koje dolazi do izražaja samo prilikom opterećenja.Većina djece sa spuštenim stopalima nema tegoba, pogotovo ako se radi o fleksibilnom spuštenom stopalu.

Kada i kako liječiti spuštena stopala?

Do treće godine života dječje stopalo je ravno, sa spuštenim svodovima, zbog obilnog potkožnog masnog tkiva tako da na izgled stopala treba obratiti pažnju tek kad dijete navrši tri godine.

Ako dijete nema funkcionalnih ograničenja, tretman ortopedskim ulošcima najčešće nije potreban, kako bi se dopustilo dovršenje prirodnog formiranja svodova dječjeg stopala.

Ako se dijete žali na bolove i grčeve u stopalu, nozi i koljenu, ako primijetite da je nespretno pri hodu ili trčanju, ne može dugo hodati i nerado trči, brzo se zamara, izbjegava bavljenje fizičkim aktivnostima te ima poteškoća s obućom, posvjetujte se s ortopedom.

Potičite aktivnosti koje korektivno djeluju na spuštena stopala

Kad god se pruži prilika djetetu treba omogućiti da hoda bosonogo po pijesku, travi ili šljunčanoj plaži. Roditelji bi kroz igru trebali poticati aktivnosti koje korektivno djeluju na spuštena stopala –  hod na prstima ili petama, preskakanje užeta, igranje školice. Dječja obuća, naročito između 3 i 5 godina kada je razvoj stopala izražen, mora biti dovoljno mekana da omogućava prostor za  pravilan razvoj noge i mora biti duboka tako da čuva skočni zglob. Cipelice ili tenisice bi trebale imati džon koji je dovoljno elastičan i savitljiv da dječja stopala mogu “osjetiti” podlogu po kojoj hodaju.

Problem spuštenih stopala će se u većini slučajeva riješiti tijekom rasta i razvoja djeteta, uz poštivanje navedenih preporuka.

Izvori: www.pedijatri.org

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

3

Na izgled dječjeg stopala treba obratiti pažnju tek nakon navršene treće godine života.

Napomena
Problem spuštenih stopala će se u većini slučajeva riješiti tijekom rasta i razvoja djeteta.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing