Stihovi u pokretu

Objavljeno 24.02.2012. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Čuvarkuća u suradnji s … Kako se razvija govor i koje su njegove zakonitosti, saznajte u knjizi Stihovi u pokretu, našeg partnera Alfe.

Poticati govor kod djeteta, njegovati govor, znači razumjeti zakonitosti njegova razvoja, ali i individualnost svakog djeteta, te u skladu s time stvoriti okruženje poticajno za govor.  To se prije svega odnosi na stvaranje okoline u kojoj će se dijete osjećati sigurno i prihvaćeno.

Spajanjem vokala i konsonanata započinje faza gukanja nakon koje dolazi govorna faza

Danas, u vrijeme tehničke civilizacije i promijenjene slike djetinjstva, bitno je više nego ikada stvoriti poticajno okruženje za govor. Sadržaji kojima okružujemo dijete obilježavaju ga za čitav život. U ranoj dobi s djetetom je u poticanju govora bitno slijediti prirodan tijek razvoja, od pokreta do uspravljanja, odnosno od vokala preko konsonanata koji stoje na samom izvoru jezika. Vokalima se izriču osjećaji i raspoloženja, a konsonanti obilježavaju odnos prema vanjskom, pojavnom svijetu.

Spajanjem vokala i konsonanata započinje faza gukanja nakon koje dolazi govorna faza. Ritmičkim ponavljanjem vokala i konsonanata,  prvim rimovanim stihovima malešnica koji se izgovaraju u zajedništvu odraslih i djece, poticajno ćemo utjecati kako na zdrav razvoj govora tako i na cjelokupno zdravlje djeteta. Ova je knjiga nastala upravo u svrhu boljeg razumijevanja tijeka toga razvoja te mogućnosti njegova poticanja i očuvanja. Namijenjena je roditeljima, bakama, djedovima, odgojiteljima i svima onima koji žive ili rade s djecom, a stalo im je do kvalitetnog poticanja dječjeg govornog razvoja.

U knjizi se nalazi kraći teorijski uvod koji će svakako pomoći u razumijevanju faza u razvoju dječjega govora te u stvaranju za govor poticajne okoline. U uvodu se također pojašnjava podrijetlo i nastanak prvih dječjih rimovanih pjesmica i igara prstima. U drugom dijelu knjige navedene su pjesmice/malešnice s uputama za izvođenje, odnosno s opisanim pokretima ruku ili tijela. Uz knjigu je snimljen DVD na kojemu su također prikazani načini izgovaranja i izvođenja pojedinih stihova. Stihovi su dijelom autorski, a  dijelom prikupljeni od naših djedova i baka te zapisani na temelju analize starih rukopisa kako bi se što bolje sačuvala hrvatska usmenoknjiževna tradicija. Upravo stihovi malešnica u sebi sadrže sve glasove i skupine glasova jednoga jezika potrebne za uvođenje djeteta u govor. Zato su oni od davnine bile glavnim sredstvom za njegovo poticanje. Vedre i vesele pjesmice i igre prstima zasigurno će potaknuti zajedništvo odraslih i djece i donijeti mnogo radosti i djeci i odraslima.

Vladimira Velički, Ivanka Katarinčić, Stihovi u pokretu, Alfa, Zagreb 2011.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Poticati govor kod djeteta, njegovati govor, znači razumjeti zakonitosti njegova razvoja, ali i individualnost svakog djeteta, te u skladu s time stvoriti okruženje poticajno za govor.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing